kencing manis

Nak tnye ada tak momy dlm ni yg ada kencing manis tahap insulin ? Mcm mana nk kurngkn gula yew ? Sbb selalu buat bsp bacaannye selalu tinggi ada tips tak yg bole dishare

7 Balas

Sy pn gdm on insulin...mmg kne kurgkn gula... And air masak skang jd bestfren sy. Dia cm tlg flush bnd2 manis yg masok..so far bsp cntik sbb sy amalkan makan pstu tlan air masak dlm 1 lter before bsp smula.. Doktor pn xrsau sbb urine pn cntik xde glucose dlm urine walaupn gdm on insulin ni ad doctor2 dgr cm menakutkan...

5y ago

Bukn doktor aje sis kekdng pon misi takutkan sy ckp mcm² bile jumpa pakar diebetis , rupnye elok tpi tak tahu lah bagus @ tak bg sya sama ttp tinggi

2 minggu sebelum buat bsp.. Jangan minum air manis.... Sediakan coklat setiap masa takut hypo... Bila tak minum air manis... Badan akan proses lemak menjadi gula... Saya hampir2 on insulin... Alhamdulillah... Tak kena... Saya pantang minum manis 2 minggu sebelum buat bsp..

air lemon panas sis..sy masa dh lps bsp tu..time dh bole makan tu amik air lemon panas..bila cek blk bsp yg tghri ptg mlm dh turun elok..

saya gdm juga dulu. amalkan air barli tanpa gula, epal hijau, kacang bendi, air lemon panas, insyaallah bacaan gula turun masa buat bsp.

5y ago

tinggi berapa tu ? lebih 6.7 ke

Sy pun gdm on insulin. Nk kurangkn gula, kena kurangkn makan benda manis je la. Tp sy pun selalu tinggi jgk result masa bsp 😅

5y ago

Maaf tnya selalu brapa bacaan msa bsp?? Sbb sya pn gdm on insulin

Makan beras faiza basmathi or herba ponni.. Kurang GI..

Minum air barli