RUAM DI PERUT BABY

Hi nak tnya, ni ruam apa? dkt area perut tu je naik merah sbb area tu slalu sy guna barut tampal. And mcm mana nak kurangkan ruam ni ya?

RUAM DI PERUT BABY
19 Balas

mungkin material barut tu tak sesuai dgn skin baby..and buat kan dia panas then naik ruam plus letak minyak kt perut baby pun blh jd jugak... try tak pakai barut dulu...biakan je n minyak pun stop just letak cream utk baikkan ruam tu..cream tu blh beli kt farmasi or g klinik la sng doktor nak prescribe cream apa utk baby...if kurang then mmg barut lah puncanya...

mcm sy haritu awal2 pakai barut baby naik ruam pns. terus stop pakai. sambil2 tu sy sapu snow white cream. sekejap je ruam tu hilang. stop pakai barut. barut ni bukan keperluan. tak wajib pakai pon pakai awak. kalau siang awak bagi pakai baby baju yg jenis lubang2 tu. siang xyah bedung. panas awak.

xmo pakai barut mommy , sian baby panas then naik ruam panas ... takpee takde barut pun bukan wajib .. tak kembung perut pon kalau tak pakai barut .. angin tak masuk ikut pusat ... jangan risau mommy .. stopkan pakai barut ye

Mungkin sbb barut atau apa2 yg puan sapu pada bahagian tu. So, pantau tengok mana satu yg tak sesuai padanya. Jangan sabun/ bedak bahagian tu. Mandi air suam shj. Jika melarat, pergi jumpa doktor, dapatkan ubat sesuai

ank sy juga mcm tu puan..ank sy tu minyak kayu putih cap kangaroo tu xleh pki sbb akn mcm tu klau minyak kayu putih cap burung baru ok..pastu sy bglh pki lotion dan bedak..klau ank puan mungkin minyak x sesuai rsanya

ank sya bru jdi mcm tu..p pkar kulit..dr ckp ekzema..dia x bole pkai lotion...kena pakai cream yg btl2 moist..pkai cream dr bg...dh mkin kurg...kalau ada Keturunan ekzema kena hati2 pkai apa2 cream ..

Alahai kesiannya.. moga cpt sembuh. ibu cuba try minyak kelapa dara sapu kt situ, barut tanggai dulu kut ni, mcm ruam sbb panas/allergik minyak/ubat yg disapu bersama barut. moga2 baik cpt aminn

Itu ruam panas. Jangan pakai kan barut untuk baby. Bila cuaca panas pakai barut, baby berpeluh, peluh tu terperangkap unless rumah awak ada aircond takpe. Lagi pun barut tak wajib. Kesian baby

mungkin sebab baby panas, peluh terperangkap dalam barut tu. baby saya nak masuk umur 3 bulan, saya tak pernah pakaikan barut pun dari lahir sebab bukan keperluan. 😅

Mungkin kulit dia jenis sensitif . Jangan pakai ubat2 yg chemical tinggi and panas. Cuba pakai losyen utk kulit sensitif mcm sebamed.