Baby tak aktif seperti selalu

Hi, nak tanya. Sy skrg 28weeks, 1 2 hari ni sy perasan baby tak aktif sgt mcm selalu. Lebih gerak 10 kali tapi slalunya aktif sampai mmg boleh record perut tu gerak2 tapi ni mcm tak kuat sgt, and byk cuit2 sy je dgn kaki or tangannya. Ada tak sesiapa pernah alami? Apa perlu buat ye?

12 Balas

Klau saya, ada hari baby aktif sangat. Ada hari dia macam banyak tidur. Ada hari biasa2 je. Ada hari klau saya usik pun dia just tepis macamtu je macam malas layan 😅 awk boleh gi scan atau monitor dia macam mana. Try makan manis, sejuk untuk tengok reaction dia. Kebiasaannya klau cukup 10 gerak within masa dia, insyaAllah ok je. Tapi kalau risau, better pergi klinik scan. Lega sikit hati kan hehe

sis pg emergency bwa buku pink bgthu kt pendaftaran.. bby kurang aktif mcm sllu... sy bru jk kluar wad sbb bby tk aktif mcm sllu ... dr tmbh air lps 30mint smbung air bru bby aktif 24jam jg lh dlm wad ... bru 28weeks.. jgn lmbt2 nty menyesal

1y ago

oo ... alhamdulillah.. sis pigi hospital ka msa tu?

biasa la tu, ada hari baby tak aktif sangat,..Cuba minum air sejuk atau banyak kan berjalan.. kadang kalau kita tak aktif, baby pun tak aktif.. asalkan cukup 10 gerakkan tu kira okey dah

saya pun mcm ni la sejak masuk 28weeks baby gerak tak lasak mcm selalu. baru checkup td. doktor kata normal sbb ruang makin sempit utk baby gerak. scan pun semua normal❤️

Saya ttc utk dapat kn baby first ni, klu kurang gerak je saya akan pi klinik utk check. Saya tak nak ambil risiko, walau kadang tu x de apa pun😅

Kalau kurang gerak, scan je kt klinik cari punca. Doc pesan jgn nk sedapkan hati pujuk hati kata semua ok pdhl baby dlm rahim kurang gerak

puan kalau risau blh pg klinik atau hospital. ckp baby kurang gerak. mereka akan check prgerakan bayi,jntung bayi semua.

sy mcm tu jg,start msk 28 week tiba2 gerakan bby x aktif mcm sblm ni...are msa ja die gera n tendang2...

Ya btol kalau ada rasa gerak sikit jadi lah ada gerak ada Hari tek dah biasa esok ada kuat gerak aktif

kalau da start carta, segera jmpa doktor. sbb yg kite kene take note gerak yg kuat.