Alahan susu

Nak tanya sni ada tak yg sama mcm saya tak bleh minum susu sbb gerd ? Asal minum susu mcm goodday , Dutch lady yg full c or low fat , HL pun sama msti rasa kembung perut, pastu kluar angin ? Nak tanya awak minum susu yg mcm mana je waktu mngandung ni ?

5 Balas

sy pon jenis lactose intolerance..dgn apa2 susu semua x boleh,nti sakit perut/angin serta cirit skali..tp skrg dh ada byk produk susu utk lactose intolerance..salah satu farm fresh, penutup oren dan biru kalo xsilap saya..kalo teringin nk minum susu sy akan cari yg siap2 mention 'lactose intolerance'.. stakat ni ok dgn perut, x memulas x cirit..sis boleh cuba...

2y ago

wahhhh yeke . syukur kalau ssuai dgn kita juga . nnti saya cuba . tq sis

try minum susu kambing.. kalau x boleh juga amik ubt kalsium. kalau 1st trimester lgi mgkin rasa sebu.. nti dh xde muntah n mual2 boleh minum..

2y ago

sama²

Mungkin sis lactose intolerant macam saya juga. Saya sepanjang pregnancy tak ada minum susu tapi boleh try ambil supplement calcium.

2y ago

haa btl la tu sis . sama la kita . baik sis nnti saya cari

Boleh rujuk dktr ya. Sy lactose intolerance, dktr ada bg ubt calcium.

boleh makan pil kalsium je. beli kat farmasi

2y ago

okay awak . terima kasih