Early Pregnancy

Nak tanya, sepanjang pregnant, akan dpt upt double line pekat ke? Atau ada cair ada pekat? 10/7 saya kena repeat scan tapi 5/7 saya check upt dah mcm cair sikit. Saya risau. Sebelum ni saya dpt pekat je. Help me pls #firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

Early Pregnancy
10 Balas

Sebenarnya bila kita dah positive pregnant, tak perlu untuk buat test berulang kali. Cukup hanya sekali. Melainkan awak ada spotting atau bleeding. Yang ini perlu segera ke klinik/hospital untuk pemeriksaan lanjut. InshaAllah jika tiada berlaku sebarang pendarahan, kandungan awak baik2 sahaja. Teruskan makan folic acid seperti biasa sampai buka buku pink. Bila dah buka buku nanti baru doktor akan prescribe vitamin mengikut keadaan awak. Take care and enjoy your pregnancy journey 🌹

Just nak share pengalaman. Time preg haritu sementara nak tunggu scan. Hari2 sy buat upt. Mula2 samar seminggu kemudian makin terang. Lpas 2 hari makin samar pulak. Esoknya tu bleeding & lepas tu keguguran 😔 Tapi kalau sis takda bleeding apa2 ok je insyallah. Semoga dipermudahkan 🥰

10mo ago

5week ++

Kalau dah mmg positif preggy xperlu lg repeat test upt melainkan sis ada tanda² pendarahan atau tanda keguguran sis.. lg pun tgk result upt tu mmg terang dah.. hormon kita mmg akan ada naik turun.. lg lama biar upt strip tu nt lg pekat line tu..

jelesnya tgok upt pekat mcmni😂 sbb sy pernah cp 2x.dari upt samar je xpekat2 terus ke negatif.blum merasa upt pekat lagi.doakan sy jgk ye,huhu

pekat dah ni line nya sis...rasanya sis boleh guna CB digital punya tgk brape Week...tapi Kalo memg dah pekat mcm ni memg kompem dah pregnant..☺️😊

Dia smpai 1 tahap akan mula pudar balik dah sbab tahap hcg dah terlalu tinggi upt dah takleh nak detect…

9mo ago

Saya 7 month ni ade je kadang saja check upt sbab upt masi ade🤣 tp mmg dah pudar dah ..

Kalau takda bleeding jgn risau awak. Tunggu shj repeat scan. Tak perlu beli upt lain pun.

Pekat la tu puan. Puan nk pekat macam mana 😅

pakai digital cb ataupon dipp & tell pula

upt jika dh +ve xperlu ulang test