gerakan tak sama seperti awal

nak tanya semua , kenapa ek masa 36 minggu ke bawah baby gerak macam aktif time siang time lapa time kenyang , tapi dah masuk 37 minggu ni dia punya gerak kurang aktif . gerak tk sama mcm sebelum ni

3 Balas

sy bru lpas check up utk 37w,, sy bgtau nurse dgn dktr prgrakan baby mcm slow xmcm mnggu sblum.. check smua ok.. nurse n dktr bgtau ruang dh smpit n baby pun dh mmbesar.. jdi dia gerak slow je.. tp kne sllu pantau utk 10 prgrakan tu

4y ago

ya betul. Tp kalau risau baik consult doktor. Sbb slow movement boleh jd sbb ruang sempit, dan boleh jd phantom movement (bayi dh meninggal dlm perut tp still rasa pergerakan). Jadi pd kakak ipar sy. Baby dh meninggal seminggu dlm perut tp dia x sedar. Sbb dia still rasa ada gerak cuma slow. Dia fikir sbb ruang sempit n dia aktif sgt. So kalau risau boleh je gi spital especially kalau nk dekat due. Better safe than sorry.

Dalam sehari tu sepatutnya ada masa2 baby ada gerakan dia tu sis..ada sleep pattern baby..pagi..ptg..malam..tapi better sis consult dr kalau risau.

klu risau baik terus gi spital.