Garam dan gula pada makanan bayi

Nak tanya, sebenarnya kenapa ye bayi bawah 1 tahun tak bole bagi gula dan garam? Saya tgk byk warning tapi saya tak tau penyebab dan apa yg akan berlaku pada bayi, sebab anak saya start 9 bulan mcm tu dah diberi sup yg ada kandungan garam, minuman bergula sperti ribena, saya risau, tapi saya diamkan je sbb yg beri mil saya.. Boleh bagi pendapat? Sebenarnya bole ke tak ye? Katanya sikit je takpe, tpi kalau dah setiap hari mcm tu.. Sekarang anak saya dah 13 bulan, saya pon dah berhenti bekerja, Dan saya yg jaga makan minum dia.. Tpi dia buang air pon lawas, ada apa ii effect ke pada masa akan dtg? #seriusnanya #ingintahu

8 Balas

kemungkinan akan jadi picky eater. sbb dah terbiasa dgn benda bergula/bergaram. so kalau contoh bg buah/sayur steam dia taknak makan sbb apa? sbb takda rasa gula/garam. rasa natural kosong dia takmau. sbb tu awal2 kenalkan makan kena bubur kosong & lepastu baru tambah perasa natural yg ada dlm makanan tu sendiri (contoh: carrot/ayam). lg satu bila awal sgt kenalkan makanan bergula/garam, kemungkinan anak akan berat terlebih/obes jadi tinggi sbb gula putih/air manis amatlah mudah buat berat naik tp tiada nutrisi bagus. makan apa pun kalau minum cukup berak boleh je lawas. bila umur atas setahun pun sebenarnya bukan terus boleh bg gula/garam tiba2. kena slowly kenalkan. skrg awk dah jaga kan? boleh ubah slow2 cara makan dia. resipi2 makanan natural tanpa gula garam ni awk boleh tgk kt fb: happy baby food malaysia atau ig: lovelittletummy & izatyroslan. banyak dorang share kt sana. free je.

Garam tk elok , boleh jejaskan buah pinggang baby , better bagi perasa semula jadi , mirepoix, untuk rasa manis bole letak paste kurma , klau nk masin bole letak celery atau serbuk bilis , acctually real food dh ad perasa semula jadi , lidah baby sngt sensitif , dorng bole rasa perasa semula jadi tu , mcam kita yg dewasa ni memang la rasa tawar sebb kita hari2 dok mkan masin manis

paling tinggi risiko menjadi picky eater la. bila da jadi picky eater, selera makan dia berkurang, kekurangan zat sbb lebih suka makanan berperisa. xminat makan sayur. xminat mencuba makanan baru. yg kedua, garam dan gula ni beri bebanan kt buah pinggang dia yg belum ckup matang mcm org dewasa, nk bagi garam gula pun atas setahun tu letak sikit je la

saya ada baca sebab sistem badan bayi masih belum cukup matang untuk proses garam dan gula.. garam akan bebankan buah pinggang bayi.. ibu terus kan pemakanan sihat buat masa sekarang dan pantau anak.. semoga Allah pelihara anak puan dari sebarang penyakit.. aminn..

1y ago

Setuju

kalau dari awal suap mcm2, buah pinggang baby kerja kuat. so boleh jemput banyak penyakit di usia muda lebih2 kidney problem. try la join group happy baby food malaysia kt fb, cuba baca kenapa no salt no sugar no msg baby under 2y bukan setahun ye.

1y ago

setuju

Hmmm…sebab baby sistem penghadaman mereka masih tak kuat jadi garam kan tinggi dengan sodium and daripada guna gula better replace dengan menggunakan pemanis natural makanan sendiri…

awak boleh follow page fb happy baby food malaysia. dekat sna awak akan dpt maklumat yg awak nak. admin dkt sna pon rajin reply mommy yg nak tahu

ada try search x effectnya? try search dulu, u akn jumpa jwapannya. follow fb Happy Baby Foods Malaysia.