Garam dan gula pada makanan bayi

Nak tanya, sebenarnya kenapa ye bayi bawah 1 tahun tak bole bagi gula dan garam? Saya tgk byk warning tapi saya tak tau penyebab dan apa yg akan berlaku pada bayi, sebab anak saya start 9 bulan mcm tu dah diberi sup yg ada kandungan garam, minuman bergula sperti ribena, saya risau, tapi saya diamkan je sbb yg beri mil saya.. Boleh bagi pendapat? Sebenarnya bole ke tak ye? Katanya sikit je takpe, tpi kalau dah setiap hari mcm tu.. Sekarang anak saya dah 13 bulan, saya pon dah berhenti bekerja, Dan saya yg jaga makan minum dia.. Tpi dia buang air pon lawas, ada apa ii effect ke pada masa akan dtg? #seriusnanya #ingintahu

8 Balas

Hmmm…sebab baby sistem penghadaman mereka masih tak kuat jadi garam kan tinggi dengan sodium and daripada guna gula better replace dengan menggunakan pemanis natural makanan sendiri…