Bawang

Rasa nak muntah pening dengan bau BAWANG nak masuk dapur susah kesian kat en suami jarang2 dah makan masakan isteri . Ada tak spe2 sma dgn sy tak boleh bau bawang #firstbaby #6week4days

39 Balas

Sat ja tu sis nt mnggu 10 ke atas alhamdulilah ok dah. Sy dulu pun bau goreng ikan ka.. Wap nasik ka smua muntah lari msk blik selimut sbb x blh bau. Mkn pun x nak. Kalau husband mkn kt kedai teman jgk sebab terpaksa kalau ikot kan nk lari dok dlm keta ja.. Hahaha Pastu skrg dh ada selera mng sis x kan tolak mkn.. Sy pun start alahan kuat mnggu ke 6 then tetiba nk msk mnggu 10 tu hilang.. Sy blh hbskan nasi kandar sepinggan.lepas dari tu semua bnd tak tolak dah.. Skrg mslh berat naik cpt sgt 😅😅

Sy smpai 5 bulan baru hilang morning sickness..alahan sy teruk,segala jenis bawang x boleh bau,durian,petai,goreng ikan ayam,menumis,semua yg berkaitan memasak mmg tak boleh bau..bau dapur pon tak boleh..asap bakar smpah,asap kereta..baru try nk kopek bawang je trus muntah 😅 jgn risau selalunya suami kita faham..nnt dh lepas 5 bulan,confirm dtg balik mood memasak tu walaupun perut dh besar 😘 balik keje pon tak rasa penat,mood nk memasak tu lg tinggi

Sy dr mula tau pregnant start morning sickness smp la 5bln pregnant xle msk dapur... Mmg gantung periuk 😂...husband yg kna msk...mslhnya xle bau org memasak, so husband kena blk ms awl, nsb baik la opis husband dekat, cik bini kena smp timing dh siap msk, klu x ddk la luar umah la smp husband dh siap masak...msa memula morning sickness mmg xle bau minyak masak, bau menumis, bau nasi nk masak tu...nsb baik husband jnis memahami...

Sy bau masakan mmg xboleh hidu. Bila start tumis tu ya Allah rasa kembang je tekak. Asal terhidu je rasa nak muntah, even dekat kedai mkn. Sy cpt2 cri minuman yg masam2 nk hilangkan mual. Alhamdulillah suami faham.. skrg ni dia jelah yg masak utk kmi berdua. Masa dia msk tu sy bekurung dlm bilik utk elak terhidu bau, nanti emosi dia juga susah melayan 😂

Sama la kita .....ank 1 n 2 tak da mning skness ni....ank ke3 ni je....alhamdulilah suami fham...smpai skng tak msuk dpur lg...24w dah....suami ckp dia yg gnti masak smpai pntang nti...ksian juga..tp nak bt mcm mna kan...siap2 pesan jgn serik mgandungkan ank sya lg ye...🤣🤣🤣

Saya dr first mengndung smpai msuk 3 bln usia kndungan.. Memang xmsuk dpur.. Pasalnye tak boleh bau minyak masak.. Tak boleh nak msak.. Nanti loye.. Bau org masak pun tak boleh.. Tapi makan boleh.. Kalau melekat bau minyak goreng tu.. Memang cepat2 tukar bajulah..

penah almi ank no3 ni.. xblh msk dapo.. jm 10 ke ats bru bolh msuk dpo msk sikit2 simpl3.. mesen siap2 semua bahan2.. jdi esok nk msk dh semudh 123. bwag merh bwg putg mesin siap2 cili pon sme .. klu x lapo la ank2 n suami...

Smala.bukan setakat bawang. Bau masakan, bau nasi semua xbole hidu. Suami pula jenis yg xpernh masak. Sejak pregnant baru nak belajar masak tu ini. Minum air pun sy xsuka. #1stpregnancy #6yearsofwaiting ☺

Saya bukan tak boleh bau bawang. Bau dapur pun tak boleh. Bau orang masak2 pun tak boleh. Sepanjang pkp ni suami yang urus semua bab dapur. Kadang mengadu jugak dah lama tak rasa air tangan isteri dia..

Jgn letak bawang la... Kena cari cara atasi alahan tu... X blh bawang. Skip bawang. X blh nasi. Skip nasi lebihkan sayuran. X blh minum air putih.. letak sikit ribena/sunquick.