PERANCANG DEPO

Nak tanya , saya dah suntik depo kali kedua , tapi seminggu selepas depo kedua kali tu saya period dan sehingga ke hari ni dah 2bulan saya masih ada spotting . normal ke tak normal..

4 Balas

Tak normal .. Saya cucuk depo 2020 bulan 3 dan bulan 6.. 2kali lepasto saya tak ambik dah . orang klinik perli pun saya buat tak tahu je .. Baru 2kali cucuk dah ganggu hormon ,susu drop,anak dah setahun2bulan baru period .. Anak sulung 3tahun5bulan baru adik dia lahir Rancang sendiri. Punca depo jugak anak sulung nie KBB dengan Bantut .. tapi kalau kata bantut to mungkin dari ibubapa jugak sbb saya dengan suami tak besar mana pun .. kecik-ii je tapi anak bambam sampai 4bulan lepasto 5-6 still bambam tapi berat statik je tak naik lama-ii drop + picky eater pulak .. apa je tak masak,tak cuba tapi still berat tak naik .. emosi jangan cakap lah .. Orang klinik macam nak salahkan saya sbb anak tak nak makan,padahal apa je tak buat,tak masak. semua saya buat nak bagi dia makan.. Galak-ii jumpa psp sampai dapat susu free dari program PSP to tapi still sama .. setahun 7bulan saya stop susu badan bagi susu formula tapi tetap sama .. Give up sbb orang nampak macam saya nie tak pandai jaga anak

4mo ago

ohh yealaa ambik depo susu drop!! ... Setiap badan tak sama penerimaan .. tq la betul kan ya puan . Nanti saya belajar lebih lagi pasal perancang yaa

tak normal sis 😭😭 kalau bleeding jangan lah dibiarkan lame2 mcm tu. sy dah kena. kalau g kk pon mungkin die akan suruh tukar perancang. mcm sy sendiri sy g klinik swasta beli ubat stop darah. alhamdulillah darah stop. sy g klinik swasta pon sbb kk kate xde penyelesaian. die xde pon suggest nk bg ubat bhenti darah ke g kk swasta ke. sedih sgt mase tu. sy pon tahu sbb search dlm fb ade yg trkena bnde same. klau sis nk tggu appointment lg sbulan kan. nti try la tnye kk ade bg ubat stop darah tak. mcm anak buah sy sndiri, kk bg ubat stop darah n tukar ke pil prncang pon darah x stop juga. tp x sure lah kot lain org lain badan. semoga dipermudahkan urusan sis

4mo ago

Betul. Utk ibu2 yg ada masalah darah xberhenti sebab ambil apa2 pun jenis ubat perancang, korang boleh solat ye. Sebab tu bukan darah nifas or period. Tu darah penyakit. Jangan tinggal solat berminggu2 or berbulan2 di sebabkan itu tau. Solat tu wajib.

Tak normal kalau spotting terlalu lama. Kalau 14 hari cmtu ok lagi. Sis ada makan supplement/ubat apa2? Sy ada kawan dia cucuk depo & in the same time dia consume jamu/pil utk stabilkan hormon, then dia spotting lama berbulan. Rupanya bila dia stop consume jamu/pil tu ok dah stop spotting. I think jamu/pil tu dia terbalik dgn depo sbb depo dia cucuk hormon so hormon mmg tak akan stabil since u cucuk depo.. Then bila u makan jamu/pil utk stabilkan hormon mcm melawan function depo kan.

4mo ago

Saya pesakit darah tinggi dan minum ubat darah tinggi. Tp anak first pun sama juga awak tp tak ada spotting. Kali ni lain benar.

tukar lain

4mo ago

Nnti saya try tanya kk mcmna. Sebab dekat kk saya ni kalau boleh dia nak saya pasang implan lagi , implan ni sama saja ubat degan depo ni. Nasib sy tak implan hari tu. Saya berisiko sis. Sebab saya ada darah tinggi dan ni czer kali kedua ..