Perut Mengeras

Nak tanya, perut mengeras tu rasanya macam mana ? Perut rasa tegang ke ?? Ke lebih kurang macam perut kembung ?? Sy 1st time pregnant, so tak tahu macam mana rasanya perut mengeras.. Sebab nak masuk 3rd trimester ni perut rasa tak selesa jer kadang²..

3 Balas

Macam rasa cramp, tapi kejap dan tak kerap. Rahim akan keras/tegang. Boleh try google braxton hicks (false contraction). Dia macam persediaan sebelum real contraction. Selalu jadi masa start masuk 2nd trimester. Tapi akan jadi lagi kerap bila dah masuk 3rd.

2y ago

Ohh yeke.. Thanks sis

rase macam senak sis , tak selesa , lepas tu bby tak bergerak sgtt kalau usap2 perut rase kerass .. tu mengeras laa .. biasenyaa last2 week nk bersalin tuu kerap bby mengerass nty ..

2y ago

Macam ni lah sy rasa cuma sy baru nak masuk 3rd trimester

Saya pun sama. Nak masuk 3rd trimester perut asyik rasa tak selesa. Lepas makan selalu rasa kembung perut lepas tu muntah balik sikit makanan yang dah makan.