Minyak Kelapa Dara

Nak tanya pengalaman mommy2 yg pernah consume minyak kelapa dara masa pregnant. Berkesan ke utk kurangkan koyak dan mudah bersalin?

1 Balas

Saya tak pernah consume MKD utk 2 org anak saya. Alhamdulillah anak saya pertama 1 jam dah bersalin,anak kedua 5 jam saja sakit dan terus bersalin. Koyak memang ada, sebab saya angkat punggung masa meneran. Anak pertama kena gunting sebab belum ada laluan. Biasa mcm tu. Anak kedua koyak sedikit je. Kalau tak nak koyak sis jangan angkat punggung masa meneran,nurse ulang kali ingatkan masa nak bersalin. Nak mudahkan bersalin pula kenalh rajin buat excercise walaupun dlm ruma ja. Kerap bersama suami walaupun letih. Paling penting rajin2 minta maaf dgn suami. Minta suami berdoa agar perjalanan bersalin isteri dipermudahkan.