Alahan lagi

Hi nak tanya normal ke dah 17 week masih ada alahan ? makan nasi masih tak boleh. Selalu ya dah masuk trsmester 2 dah takde alahan kan. #ingintahu #bantusharing

26 Balas

norml . 1. ad org yg alahan truk dri trim1-bersalin 2. ad org yg alahan cuma d trim1. 3. ad org yg alahan trim1, trim2 ok, trim3 alahan blk. 4. & ad jg org yg xda alahan lgsung 🫢 ank first sy gegirl alahan dri awl smpai brsalin.. second bby plk, trim1 je. 12w dh start mkn nasi dn alahan prlahan2 hlg.. ad yg ckp klw ad alahan ni ank ppuan. tp ank kdua sy pn sy ad alahan jg, klr2 boy😂 ntuk kurgkn alahan tu, sy mkn asam2. buah2 cm tu.. & ubt veloxin bli dri frmsi sj..

Saya terbalik pulak,masa awal trimister alahan takde teruk sgt,now dah 32 week 2 day alahan makin teruk.Asal makan makanan kuat bau dia mesti keluar balik,sama saya elak makanan pedas dan berminyak juga skrg,kalau tak lagi teruk muntah muntah.minum oren or makan biskut pun tak boleh masuk tekak.Masuk kejap pastu berapa minit akan keluar balik.Sabar jelah yer mommy,yg penting baby dlm keadaan sihat

normal sis..ada yg smpai nk branak pn still ada alahan..ada yg 2nd trimester dah xda alahan..sy pn 1sst mom jgak..msa 1st trimester xda alahan..bru2 je start 22week bru alahan tu dtg mkn apa je muntah..nk tgk bwang goreng pn x boleh..dah la sy yg msak hari2 😂 mampu sabar je la..yg pnting baby kt dlm tu sihat je 😊

Ikut orang sis alahan ni. Sy smpai ke labor room ada alahan. For majority, morning sickness should subside at the second trimester. It depends on your body tolerance with the pregnancy hormones. Kalau dh smpai dehydrated consult dr. Kalau yg masih boleh tahan normal. Sy dulu veloxin smpai 9 bulan mcm chewing gum.

baru minggu ke 8,6 hari still tak suka makanan🥲first pregnant ank prtama lelaki tak mcamni,ok saja cuma ada mutah².ni ank ke 2 aiyoo teruk sangatt alahan ngan makanan dan bau²🤮pening lagii,mutah lagi😭

minum air masak bnyak...Sy alahan .kurang minum air masak...asyik muntah2 smpai sesak dada smpai nk masuk ke ICU... alhamdulillah Allah Selamat...jgn smpai air kering dlm badan...air masak minum bnyak Tau ...

ada orang memang alahan lama. kalau dah lepas first trimester masih alahan, make sure check dengan doktor. boleh jadi kes HG, doktor akan nak pantau lebih. mungkin akan bagi ubat tahan muntah.

4mo ago

hyperemesis gravidarum. basically over vomiting during pregnancy. boleh jadi bahaya sebab risau mak nanti dehydrated, kurang nutrition and boleh bahayakan nyawa both mak and baby.

bergantung pda bdn masing2 sis.. mcm saya masuk ja 5bln dah xde alahan..ad yg saya dgr ad org yg alahan smpai bersalin pon ada..😅😅smoga cpat sihat ye sis

Atas badan masing2.. Saya dah 35w masih muntah. Alahan berbeza ikut trimeater. 5 bulan baru tak boleh bau sabun.. Byk sabar sia..Nk jadi ibu kena kuat 💪

saya sampai tengah beranak still alahan sis.... sambil teran sambil muntah 😅 sbb sebelum beranak tu dorang paksa suruh makan benda yg saya alah.