baby 2 bulan

hi, nak tanya normal ke baby 2 bulan lpas burping je mesti muak. tu kiranya lebihan susu ke mcm mana?

5 Balas

anak saya dulu pernah muntah bukan muak ya memang muntah sebab banyak dua kali tapi hari yg berbeza..masa first jadi bimbang juga cuma kita pantau je tengok dia muntah lagi tak..kalau muntah lagi hari yang sama memang bawak pergi klinik..tapi alhamdulillah takde apa2 selang bbrpe hari jadi lagi smpai sekarang tak tahu kenapa mungkin terlebih susu..

normal sis..sbb perut baby x matang lg..tp klau muntah tersembur kena refer ke ospital tau. penah jd,baby masa tu dlm 5,6 bulan..muntah tersembur 4kali..p ospital,DR ambik darah,n alhamdulillah xde ape..DR kata nk membesar mcm gitu la..kita dpt beza antara jeluak susu n muntah susu tau..

Jeluak sikit2 tu biasa. Kalau yg tersembur mcm muntah tu dan kerap kena jaga2 and find out. Mungkin baby overfed atau ada masalah lain seperti lactose intolerance. Tu contoh je. Nak kepastian kena pergi jumpa paediatrician

Kalau jeluak normal sis sbb pintu perut baby belum matang sehingga 6bulan . Tapi kalau muntah tersembur tu kena jaga jaga boleh bagitau doc kat kk