Penyusuan bayi

Hi, nak tanya, normal ke baby 2 bulan minum susu cuma 2oz je setiap 2 jam. kdg lpas 2 jam belum tentu nak susu lagi. kdg sampai 3 jam baru nak susu, tu pun boleh muat 2oz je. bagi 3oz,hbis dia muntahkan smua susu tu. bagi 3oz,3oz juga dia muntahkan. wlaupun dah jarak 2-3 jam, tetap 2oz je dia boleh minum tanpa muntah. tpi kdg lpas hbis 2oz tu, dia nmpk masi gelisah, mcm tak cukup susu, bila sy tambahkan lagi 1oz,mcm org kelaparan dia sedut puting botol susu tu. tapi lpas tu, dia muntahkan semua balik. sy stress tak tau nak buat mcm mna lagi. sy kesian dgn baby, dia nmpk lapar, tpi perut tak ble muat bnyk.

3 Balas

mcm anak saya ni 2bulan lebih . tp saya da mula naikkan 3oz . tk muntah sgt dah jeluak sikit2 je . dlu anak saya kuat muntah susu ye . anak fully fm . cuba bg puting . saya dlu tknk bg puting tp lepas perati anak ni kdg nk nyot2 je . sbb nyot2 tu bole buat dia tenang2 . saya bg puting dkt anak lepas susu if dia tk puas nyot2 utk tidokan dia je . bkn bg sepenuh masa .

7mo ago

sma lah mcm sy sis. sy pun bagi puting juga. tapi tak sepenuh masa, cuma bila rasa dia nak guna untk tidur je. anak sy, mix feeding, mlm bagi susu badan, siang fm,sbb sy bekerja. tapi sy kira nak bagi fm je terus, tapi breast ni tak bagi kerja sama, asyik nak sakit je. bagi bby isap baru lah lembut balik. sy tunggu je smpai susu drop, baru stop kan susu badan.

2bln 2oz tu normal. lps minum bg sendawa? slalunya bby bkn lapar. something bothering the stomach. rajin2 urut perut, bdn, kaki bby

7mo ago

dah bagi sendawa dah, tapi tak tau kenapa mcm tu. lpas mnyusu pun, sy akan letakan bby dlm posisi kepala lebih tinggi dri perut lbih kurang stengah jam mcm tu. baru sy baringkan mcm biasa. sy tak kisah klu dia nak minum 2oz je, tpi yg menggangu fikiran sy, knapa asal lbij dri 2oz muntah. mmng limit perut dia mcm tu je ke. tu yg buat sy tertanya2 tu.

Berat baby okay ke bagi 2oz je? Da cek up 2 bulan ke?

7mo ago

Kalo berat n bmi semua okay. Berak dan kencing pon okay. So 2oz mmg sesuai untuk baby awak.