solat ketika hamil

Nak tanya ni . Boleh kah wnita preggy ni solat berdiri sbb masih mampu tp kaki tak dpat rapat ? sbb perut tertekan . Mesti solat dduk ?

2 Balas

Saya 7 bln da solat duduk kat bangku sis..tp mana yg bole bdiri tu bediri la kecuali rukuk, suhud dan duduk antara dua sujud..selebihnya mmg bdiri. Sebab kalau sujud nk bangun lepas tu menangkap kat pinggang..sakit..lagipun rukun solat kan no 1 da berdiri bagi yg mampu..

5y ago

Trima kasih sis ☺

Boleh je sis. Ikut kemampuan sis. Kalau boleh solat diri, silakan kalau tak boleh ambik kerusi duduk. Saya perut besar mmg takleh nk sujud dah. Pakai kerusi je.

5y ago

Boleh sis. Perut besar kacau sikit la. Takpe gitu.