Assalamualaikum ..saya last period 5/6/2023 ..smlm n harini cek naik 2 line Badan rasa lemah jak

Nak tanya momy2 dalam ni ...bila agaknya bole buka buku pink 😅🤭

2 Balas

kandungan awak berusia dlm 4@5w. kalau pergi scan sekarang risau belom nampak apa2. boleh buat awak panik je nnt. nak nampak kantung boleh scan masa usia kandungan awak 6@7w. nak nampak baby dn heartbeat klip2 boleh scan masa usia kandungan awak 8@9w dan keatas. selagi awak tak mengalami spotting/bleeding or sakit perut terlampau, inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja. kalau sebelom ni mmg awak dok consume asid folid then just continue makan. kalau belom pernah makan asid folid, minta husband pergi farmasi beli asid folid. memadai asid folid 4mg utk ibu hamil. dan awak consume sampai lah awak buka buku pink. untuk buka buku pink pula. call KK or KD terdekat dgn awak. tanya procedure mcm mana nk buka buku pink. samaada boleh walk in atau kena buat appointment. kalau kena buat appointment nnt nurse akan bg tarikh dkt awak bila perlu dtg buka buku. majoriti nurse akan soh dtg buka buku masa usia kandungan 12w.

cukup 8-9w pi scan & boleh ke kk ambil date appointment buka buku.