Risau Anak Batuk..

Nak tanya moms skalian.. Baby kiter bru 2 bulan.. Dia kena batuk kering.. Yg tiada kahak.. Kiter dah pegi hospital n klinik.. Doktor tak bgi apa2 ubat.. Mcm mana erkk nak rawat bby bru 2 bln kena batuk.. Boleh bgi ubat batuk hospital punya kah.. 1ml ke.. @0.5ml..??nak nangis tengok anak batuk.. ??

11 Balas

Please jangan suka suka bagi ubat batuk kat baby tanpa nasihat doctor. Baby bawah 6 bulan memang tak bagi ubat except ubat demam paracetamol. Tu pun ada dose tertentu mengikut berat anak. Anak saya 5 bulan saya takut sgt nak bagi paracetamol. Demam 38 drjh celcius dah. Bawak pergi KJMC haritu. Nurse yg masukkan ubat paracetamol kt punggung. After that baru berani bagi anak ubat demam yg kat mulut. Untuk batuk awak kena tengok pernafasan dia. Kalau pernafasan ok. Then tak perlu risau. Kerap2 kan susu anak.

tk bolee bgi apa2 ubat pada bby lgi2 umur 2bulan sis menyusu badan ke klau menyusu badan makanla bawang putih bakar dengn nasi putih memangla tk sedap ditekak tpi bgus untuk anak yng batuk bole merawat batuk baby tu ... rajin2la buat minyak bawang putih sapu kt dada dan tapak kaki baby .. bakar bawang putih letak minyak angin dan minyk masak sikit gaul jadila minyak bawang putih k

Bawah 6mnth mmg dorg tk bg ubat sis .. Tambah lg ubat batuk tu kuat .. Boleh buat bby lali sbb tu dorg tk bg .. Cuba sis beli ubat tropika bekas dia warna kuning ... Beli dekat farmasi .. Harga agak mahal sikit .. Sis sapu dekat dada , belakang n tapak kaki... Sy nk bg gmbr .. Saya punya dah habis 😁 Semoga diberi kesembuhan buat bby comel sis ye .. 😊

Bayi bwh umur 6 bulan doc mmg xbg ubat batuk. Awk kene pantau pernafasan bayi. Kene pastikan dia bernafas normal, kalau sis tgk dia lesu, dan pernafasan laju terus bawa hospital. Kalau saya, saya mandikan anak saya dgn air lemon suam, dan pakai kan dia balm atau minyak angin kt dada, blkg, betis dan tapak kaki. Kerapkan menyusu badan.

Ye la sis.. Sya tak bagi ubat.. Tu la kesian tengok bby batuk.. Sis ada cara kerr nk krgkan batuk bby.. Petua ke @ balm yg bagus utk batuk bby kiterr.. 😥😥

Tq sis.. Air mndian lemon tu kite msak dulu ker.. Msak cmpur dgn lemon skli @ air jer kita msak then letak lemon dlm mndian bby.. Mcm tu ker??

Ye.. Thanks for info.. Sya tak bgi dia ubat sis.. Just susukan dia jerr... Batuk da ok.. Demam pula ptg ni.. Aduhaiii..

2bulan? Please jgn bg ubat.. Bhya sgt tu sis. Ikhtiar cara traditional atau beli apa2 balm utk urut.

Sy buat minyak bawang putih.. Bau agak kureg tp alhamdulillah ok.. Sapu dekat tapak kaki n dada..

4y ago

Ok.. Thanks for info

Sy pun pernah mcm tu, tp doktor mmg x bagi ubat pun, just ubat titis kat hdung tu ja