Check kuning/jaundice baby

Hi nak tanya mommies yg berpengalaman. Baby saya lahir takda jaundice bacaan normal tp doctor kata kalau lahir takda possible lagi 2 3 hari tetiba jaundice tu dtg since saya darah O+, baby B+. Saya bersalin swasta area rumah & once bersalin nurse situ ckp diorang dah inform kk berdekatan rumah & bg details alamat, no fon saya & suami sbb nanti nurse kk akan dtg or minta kita pergi kk check kuning tp apa2 hal kk akan contact dulu (kebiasannya patients lain caranya begini). Persoalannya harini baby dah 3 hari & saya pun dah ada di rumah tp kk masih tak contact & kita contact kk pun tak angkat2. Saya di Johor jadi esok lusa kk tutup. Biasanya berapa hari after discharge kita kena check kuning baby ya? So far baby nampak okay tp risau sangat taktau level jaundice dia ada or tak, rasa mcm nk walk in kk petang ni. Tp tanya sini dulu mana tau ada yg berpengalaman 🥹

9 Balas

Update terkini: Saya post ni Khamis 23/11 petang. Jumaat 24/11 3pm nurse swasta call tanya update baby jaundice reading ok tak so saya explain semua situasi yg berlaku yg nurse kk belum dtg & kita contact tak dpt. Diorang pelik kenapa nurse kk tak dtg lagi which maybe ada miscommunication ke kan jadi diorang kata it’s okay diorang akan contact kk tersebut & if tak dpt sebab offday diorang akan alert hq (tak pasti hq mana yg dimaksudkan, maybe PKD😅). Alhamdulillah harini Sabtu 25/11 pagi2 dpt call dari nurse kk otw nk dtg rumah. Dan nurse pun dah check saya & baby. Nurse kata baby nampak mcm ada jaundice & minta saya bawa baby ke kk sebelum jam 11.30am utk check lebih lanjut. Nurse dah explain juga check jaundice di kk ada setiap hari cuma weekend pagi shj. Tak sangka rupanya weekend pun frontliners kita on duty, respect sgt 🥹❤️ Sebabnya jaundice baby ni bukan small matter tau, so diorang buka kaunter every day. Procedures lain pun were well explained to me yg first time deal dgn kk sebab sebelum ni buku pink di swasta, bersalin swasta & buku baby pun dah buka di swasta sebelum discharge. Anyways thanks mommies yg sudi jawab pertanyaan saya. Doakan jaundice baby saya cepat turun ya & saya doakan juga mommies & babies dipermudahkan urusan serta sihat2 walafiat belaka. Disclaimer: Nurse kk ckp setiap kk procedures nya lain jadi apa2 kena confirmkan juga dgn kk area kita 🫰🏻

Hi sis ☺️ btl sis anak i semasa dia lahir tak ada kuning sis lps ada sebelum i discharge doctor check dia ada kuning sebab darah i O i bersalin government melaka anak i tinggal dkt wad 1 hari lps dia discharge i terus naik Johor pantang dkt rmh mak keesokan pagi suami i bawah baby i pun sekali ikut pergi kk i bagitahu nurse anak i ada kuning lps kk nurse check nurse kk ada call i bagitahu nak check anak kuning sis anak i kuning dah kurang 2 hari atau 3 hari check sekali sis first day i terus pergi KK i tak tunggu sis biasa check kuning pagi sis

7mo ago

Kulit baby nampak kuning. Check sekali mata. Sometimes boleh nampak dekat mata dia kuning. Baby akan tidur je. Nak kejut dia sangat susah. Darah saya dengan baby sama dengan awak. Anak saya kuning sampai 25hari.

Hi, awak👋 Betul apa yang doktor cakap tu. Anak saya masa lahir pun takde jaundice. Saya B+, anak O+. Kalau pengalaman saya, saya bersalin swasta. Checkup baby dengan paediatrician pada hari ke-7. Jadinya masa hari appointment tu ada jaundice checkup. Untuk KK saya tak pasti procedure macam mana. Yang saya tahu check up jaundice buat waktu pagi sebab kakak ipar saya checkup KK. Tunggu perkongsian daripada mommy yang lain pula.

7mo ago

Alhamdulillah nurse kk saya dah dtg rumah 🥰

Biasanya kita kena pergi kk utk inform.. sebab kk terlalu banyak patients untuk dirawat. Next baru dia datang rumah kalau tak ramai patients. Tpi biasanya mmg nurse datang rumah. Masa first day je kita pegi sebab dia nak buat buku utk baby kita juga kan.. nnt awak suruh je husb dgn mak pergi klinik bawa baby utk check. Pastu tanya procedure next checkup macam mana. Sekarang pun boleh bawa rasanya.. sebab klinik belum tutup.

7mo ago

Tak wajib awak.

sblum nie sis checkup perut kt kk ke swasta? mcm sye checkup kt kk tp bsalin kt swasta.. ble sye x peg kk pd tarikh yg dtetapkn, nurse call tnye da bsalin ke blum.. ble da bsalin trus nurse suruh dtg the next day lps sye discaj.. lps tu kt sne, nurse check sye dlu sbb baby warded.. then nurse tnye nk checkup baby nant kt mne.. ble ckp kt kk, trus nurse buatkn buku utk baby.. lps baby discaj trus dtg check kt kk..

7mo ago

sye x sure la kk tmpt lain, tp kk tmpt sye, memg kte yg kne peg kk, dyorg x dtg check kt rumah..

sy bsalin swasta klinik swasta jg 3hari hosptal xakan cek kuning sebb mreka tgk baby xda kuning and usually akan kluar kuning after 1weeks. skg sy cek baby kuning d hsptal bdekatan juga klau awk nk cntinue cek up d kkia dorg akn srankan trus buka bku baby kalau awak bkklinik d swasta d swasta jg ada yg sdiakan utk buka bku klinik baby. yg pnting cek kuning baby dan ikut appmnt next utk check up

7mo ago

yes ini betul

Awk kena minta suami awak pergi terus ke kk maklum yg awk dh bersalin. Nanti kk bg tarikh utk checkup. Selalu lepas discharge esok tu terus checkup kuning

7mo ago

Saya pun tak sure sis, padahal saya bersalin kt hospital swasta pakar bukan klinik biasa 😂 Tp Alhamdulillah harini nurse dah dtg rumah & saya pun dah walk in kk utk check jaundice baby tp semua dorang rekod kt buku pink swasta & buku baby swasta saya. Rekod2 tu utk swasta refer next appointment O&G & paed kami. Then nurse kk cuma bgtau if nk proceed injection bulanan kt kk baru bgtau ☺️

sy discharge bgtau nurse , balik rumah hrini , esk terus nurse dtg rumah , check saya n baby , bila kuning dia akan terus pegi kk hri itu jgk

selepas baby lahir. hari pertama selepas keluar ward tu kita dh kena bawak baby ke kk. procedure kk tmpt sy.