Fully breastfed boleh turun berat badan ke?

Hi, nak tanya mommies yang ada pengalaman. Lepas bersalin kalau fully breastfed memang berat badan boleh turun banyak ke? Sebab ada setengah orang yang fully breastfed dia makin berisi

8 Balas

atas cara jaga pemakanan & aktiviti masing².. klau setmind dlm kepala full bf berat turun lpstu melantak mcm² x ingat dunia.. dgn bnyk gulanya & mcm² mmang gemuk lh wlupun full bf.. jagalah pemakanan sebaiknya.. ambil lh pemakanan secara sihat.. rajin² bersenam ke jog ke.. buat lh aktiviti² yg kluar peluh.. minum air kosong bnyk.. 😊 apa pun berbalik kpd nafsu.. kawal nafsu mkn baik².. jgn ikut nafsu😊

11mo ago

setuju dgn pendapat puan atikah. breastfeed mmg boleh hilang kan kalori. tp kalau lepas je baby breastfeed kita p melantak tak ingat dunia. mmg berat xturun la😂. kalau tanya sy breastfeed mmg buat kita lapar dn dahaga.

saya pun anak first full breastfeed berat dari 52 turun 46kg memang kurus haha nak kata jaga makan sangat tak juga...Lepas stop bf terus naik balik ke berat asal 😅😂

Normal. Badan turun sebab bf tu best la dear. Takyah risau dah nak fikir diet nak turunkan berat sebab badan naik mengandung. Yg penting jaga pemakanan

sya full breastfeed..masa mengandung sya 86kg. skrg sya jd 64 kg je. 22 kg ea hilang. melantak mcm mna pun sya berat x naik. alhamdulillah

Depend pd pengambilan pemakanan dlm seharian dan metabolisme dlm bdn.. Ank pertama berat turun dgn jaya nya.. Ank kedua naikk dgn jayanya 😂

11mo ago

Pengorbanan mak2 kan.. Umur anak dah 3tahun start cut sugar perlahan-lahan sbb yg ni berkesan dgn sy selain suku2 separuh.. Insaf tgk bj byk dah x muat, cpt penat.. X selesa.. Nahhh bila berat dah turun 54kg lain pulak jd.. Terpregnant ank no 3 walaupun amek perancang 😅

saya kering sebab fully bf. lepas stop bf baru berat naik back to before pregnant dulu. ikut orang jugak kot. pemakanan pon.

yes.. sy fully bf.. berat turun lebih banyak dri sblum mengandung.. rasanya ikut pemakanan dan hormon sama kut

Mybe ikut org kot,mcm saya berat turun bnyk dari sebelum prgnent