Ujian GBS tu mcm mana?

Nak tanya, mcm mana tau result gbs tu? Mmg doctor akan buat atau kita kena buat sendiri? Sorry tanya sbb first time mommy😅

7 Balas

Mcm saya haritu , doktor akan ambil mulut itik tu letak di kawasan private part kita & akan ambil sampel keputihan kita. Mcm saya haritu 2nd trimester , ada keputihan & berbau sbb tu kena buat ujian gbs. Lepastu doktor akan bg ubat masukkan dlm private part & saya dpt ubat untuk kencing kotor jugak. Next appointment dpt result , alhamdulillah takda gbs pun & sekarang 3rd trimester keputihan dah takda dah.

9mo ago

Mcm saya haritu doktor kk yg buatkan , tak perlu pergi ke hospital melainkan dpt positif gbs , tu mungkin kena refer ke hospital , saya pun tak pasti yg tu 😅

Saya baru ni buat swab vagina. Mcm buat test covid je. Tp dia ambil kat vagina. Pedih sikit. Tp kalau swasta dia akan bgthu dalam masa seminggu for result. If kerajaan lebih kot. Saya sbb keputihan banyak tp tkde bau atau gatal. Alhamdulillah negative.

Doctor akan buat.. bgtahu dia yg keputihan awk bnyk..bgtahu kalau ada tukar warna/gatal2. Nanti dia amik sample. Nanti dia Masuk muncung itik, amik sample kat dalam tu.. kalau ada mslh, dia bg ubat insert…

Dia swab je sis kat vagina. Tak sakit pun. Haritu sy buat dah walaupun takde keputihan maybe sebab 1 st pregnancy dulu kena yeast infection. So this time kena buat langkah berjaga sbb sy gdm

Doktor akan buatkan sbb kene amek sample Dari vagina kita. saya Ada keputihan sampai warna hijau yg sgt teruk tapi tak berbau. 2 Kali buat test, tapi takde GBS.

gbs- keputihan yg melampau lg2 berbau & gatal2 .tu cnfirm gbs ..biasa gbs nnt bersalin di akn ccuk antibiotics sblm bersalin & patau kt hospital 2-3 hri klau xde pape

9mo ago

Takde bau atau gatal pn blh jd gbs. 🥲

Doktor akan swap keputihan kita