HVS

Hai momies..nak tanya ujian hvs tu macam mana yea..menyakitkan tak..??..First time ney kena buat ujian tu esok..?

2 Balas

HVS : High Vaginal Swab..Doc akn masukkan 1 device named speculum ( org panggil muncung itik) dlm vagina, then sample pangkal rahim akn diambil menggunakan cotton swab.. sample dihantar ke makmal utk dibuat test C&S (culture & sensitivity) utk detect if ada apa² bacteria pd pangkal rahim kita.. yg menyakitkan bila masuk speculum tu je..

2y ago

kamu hari tu mcm mana sis.skrng dah okey tak..

Tq info sis