Nipple cracked

Hi nak tanya, mcm mana nak sembuhkan nipple cracked ni? Sakit gila woo smpi rasa fobia dan giveup nak df anak 😭 . Lepastu sementara dia heal kan, perlu ke tak kita still bg df dkat anak. Atau hold dlu? Bantuin saya mommies

5 Balas

seminggu awal saya pun nipple cracked berdarah lagi belah kiri sampai terbuka mcm bunga pun sampai takut jg nak bagi baby df siap bengkak susu lak tu sampai rasa nak demam now dah 3 minggu baby dah pandai hisap and pd dah biase tak sakit lg tengah df lepas df je ada perih sikit saye tahan je time bagi baby df lepas df picit sikit susu kluar sapu kat nipple nanti lama biase la tu tak sakit lagi kene betulkan lekapan time df boleh rujuk kat youtube

2y ago

Allahu dgar pun dah sakit. Betul kan cara lekapan tu ada je dkat utube ye? Susah nak buat mcm2 saya cuba. Saya perasan mulut anak saya tak boleh buka besar. Dia shallow latch tu yg sakit woo

perlu ,kalau tak bagi nanti bengkak susu pula . nnt awak picit nipple awak ,amik susu lepas tuh letak kt tempat crack tuh . inshaAllah menjadi, susu kita ni pun ubat kita juga, saya bila jadi mmg buat mcm tuh. lepas tuh betulkan balik cara lekapan tuh.

2y ago

Okayy thank you. Mcm mana saya nak ajar anak utk betulkan lekapan ye? Ada method? Sbb anak saya sebelum ni dia shallow latch. Jadi keliling puting ni dah 2 mggu sakit tak settle 😭😭

Pakai cocoa butter sapu dkt nipple nanti luka cepat kering and selamat utk baby kalau kita nk df tk perlu basuh nipple if da sapu cream cocoa butter tu boleh je terus df baby.

2y ago

Okay thank you hehe

sye gne nipple cream Lansinoh linolin.. sye x df, sye ep mom.. so slalu sye akan skip 1 or 2 sesi pam utk bia heal dlu..

2y ago

Faham okayy thank you hehe. Boleh saya try nipple cream tu hehe

usia baby? lekapan baby dgn breast awak betul tak. dah check belom?

2y ago

most wc awak❤️. faham perasan awak. sy dulu pon mcm awak masa 1st baby. nipple crack teruk dn mcm trauma nk sua breast dkt baby. last2 baby nipple confuse. tp baby reject susu fm. so jadi la sy epmom. inn shaa allah, awak mampu buat okay. jgn stress tau. percaya diri awak boleh💪🥰