Macam mana nk naikkan berat badan?

Nak tanya macam mana ye nk naik berat ? Setiap kali check up berat asyik turun je, masa diberi 3minggu utk naikkan berat, berbaki 2 minggu lagi. Apa perlu sy makan lagi ?🥲🥲 #seriusnanya #firstmom

15 Balas

skrg brp weeks ? klu first trimester tu saya rasa normal sbb alahan badan tk berapa nak terima mknn . same like me la first trimester mmg berat tak naik langsung tp dah masuk trimester kedua ketiga mmg berat naik . dari 42kg first buka buku skrg ni dah 62kg 😂😂

waktu bukak buku pink berat sye 45 kg.. tyme 36 weeks 59kg.. sebulan naik dlm 1.5kg mcm tu.. sye mkn nsi 2x sehari (tgh hri & lewat ptg).. brekfast, hitea mkn kuih/bihun mcm tu.. klu nk mngunyah memg ade roti & bskut kt rumah.. buah2 memg sentiasa ade dlm peti ais..

mungkin boleh cuba high fat diet sis. banyakkan lemak sihat dalam pemakanan. asalkan sis amalkan pemakanan sihat, aktiviti pun okay. baby pun tumbesaran okay, jangan risau sangat. dah berapa minggu ni? selalunya 3rd trimester nanti senang naik berat badan 🤭

Saya mse ngandung berat statik selama 3 kali check up… last2 doc ambil darah untuk check tiroid… result ok je… bdan mak memang mengurus.. sy rasa lemak sy pergi ke anak sbb tu berat statik je🤣 kalau x saya kategori lebih berat badan

9mo ago

Saya pun sama, maintain je 62. Paling2 naik pun 500g je. Kena test utk thyroid. Test result okay. Baby naik berat, mak nye idok😂

Berat sy 52 dari sblum pregnant sampai 5 bulan. Tapi x kena komplen dgn nurse pn. Next month checkup xtau la camne. Sy ingatkan okay je asalkan berat baby bertambah. Last scan baby besar dh jgk 5cm lebih

sepupu saya dr anak 1 sampai 6 mcm puan lh, berat mesti turun.. prnah dia ckp time pregnant tu lah dia paling ringan banding lepas bersalin senang naik naik dan naik😅🤷🏻‍♀️

klau first dan second trimester memang berat akn drop tambah2 alahan teruk. in sha allah nk msuk third trimster berat akn naik byk. jgn stress2. cari mkanan yg kena dgn tekak awk

nak naik berat badan sis kena selalu makan malam je , makan khabohidrat mcm mee , nasi , roti time malam , i berat asal 48kg time mengandung 70 kg skrg bersalin 63kg berat

Saya kekal naik je Berat badan 🤣 cara dia saya makan je apa nak, banyak minum milo ais, makan buah2, aiskrim pun makan. Nasi dua kali je sehari. Alhamdullilah gdm xda.

ada makan vitamin B kompleks kk bagi tak? saya awal preg berat 40.3 cmtu kurang berat badan sekarang dekat 7 bulan preg 48.40