late talker

hi, nak tanya.. macam mana kita describekan anak tu sebagai budak yang belum bercakap atau lambat bercakap. anak lelaki saya 1tahun9bulan,dia tahu nama haiwan beserta bunyi, kenderaan, nama cartoon.anggota tubuh badan pun tahu juga sikit sikit. basic seperti mama, papa, atok, nenek, minum, mandi, mamam, boleh faham apa kita cakap dan suruh. tapi bila dia nak susu contoh nya, dia tak beri botol kosong pada kita. dia akan ambil botol kosong tu dan hisap. kalau tak ada isi air, dia akan letak balik dan main. kalau nak keluar pun dia akan cuba buka ointu sendiri, lepas tu tarik tangan kita untuk bawa dia keluar. ini kategori lambat bercakap ke ya?

2 Balas

Sis.. Speech delay ni memang tak boleh bercakap langsung dan dia ada simptom2 dia.. Tapi anak sis kira okay dah boleh kenal macam2.. Banyakkan ilmu tentang speech delay ye..