Wajib minum susu ke ?

Nak tanya kat sini, saya baru pregnant.. perlu consume susu ke ? sebab tak boleh nak minum... 😭

13 Balas

Tak wajib minum susu. Memang susu elok dan sangat2 diperlukan utk pregnant mom tapi bukan semua org boleh consume susu. Tak semestinya sumber dari makanan tenusu. Ada alternative lain. Cari pemakanan yg ada khasiat calcium sama mcm yg ada dlm susu. Sayur pun ada je yg ada Calcium. Boleh jugak ambil supplement calcium. Rujuk dgn doktor dan dietitian

Sya msuk 10 weeks, susu memang tak lh msuk, minum skit je trus kluar blik, tpi dh msuk trimester kedua Dan ketiga, dh boleh dh trima susu, minum susu pun everyday punya, tpi wajip minum susu untuk tumbesaran baby dlam Kandungan,

Saya lactose intolerant, jadi memang tak boleh nak minum susu (kecuali yang lactose free, tu pun susahnya nak cari). So doktor bagi saya Obical. Selain dari tu memang depends on diet je la.

Saya amik pil kalsium susu dari awal preggy sampai 34mgu dah. Alhamdulillah baby sihat dan membesar ikut pkembangan nya. Blh try pil kalsium susu beli kt farmasi sis☺️

Sy mmg xsuke susu dan x minum susu, sy cume mkn ostematrix by shaklee as kalsium pgganti spnjg mngandung.. smpai ke lahir alhmdullh semua oke jek.. ☺️

Wajib. Cuba try minum susu biasa cm HL ke dutch lady ke. Kalau betul2 takleh rasa kena ambik pill calcium. Pape pon consult doctor

Saya sampai sekarang tak ade minum susu langsung, tak dpat sekali, anak ke 3 hari tu pun tak sentuh langsung..

X wajib pn..6 dh ank sy x prnh minum susu..mmg sy x suka susu pn..tp bykkan mkn mknn bkhasiat..sayur2 & buah

sy pn xpernah mnum susu time pregnant.ok jew.xde msalah.sbb sy memg xboleh telan langsung susu

ikut individu masing awk ?? untk baby sy mium?? klw awk x blh awk cbu mium susu kotak jee