Tapai bole makan ke?

Nak tanya. Kalau sedang pregnant or ttc, tak boleh makan tapai ke?

19 Balas

ikut atas badan masing masing sebenarnya. saya makan tapai semalam 2 bungkus kecil (saiz mcm kuih koci) alhamdulillah okay je takde side effects. kalau teringin sangat & takut² boleh makan sesuap dulu tengok penerimaan badan. ramai yg cakap mkn nenas pun tak boleh, saya masa 1st trimester dlu makan je nenas 2-3 ulas kecil utk lepas rasa okay je. after all kena try sikit dlu kalau betul² teringin utk tengok penerimaan badan & baby. if lepas makan rasa tak sedap makan, jgn makan dah. lain org lain effect dia

tak elok makan makanan yg melalui proses penapaian sbb kanji dah diurai kpd gula & bertukar kpd alkohol. makin lama tapai tu dibuat, makin tinggi kandungan gula & alhohol dia. amatlah bahaya ibu hamil utk ambil sebarang alkohol sbb boleh sbbkan mcm2 masalah pada bayi. bukan nak takutkan tp fakta, kalau nak merasa sikit bolehlah tp kalau boleh elak, cuba elak.

baik jangan ..even ragi yg dok buat tapai lempaq dalam kebun tembikai pun boleh mati sampai ke akaq ini kan pulak janin....mak mentua saya la kata..🤣🤣🤣...kalau ikut orang moden la ni makan je la....ikut suka sendiri makan sendiri sakit....kalau ikut orang tua macam kami ni baik jangan

tak boleh sis.bahaya untuk baby.sakit perut nanti.dalam tapai org guna ragi.time pregnant mana boleh makan ragi..tahan2 la dlu..lpas bersalin nt mkan la..jaga la baik2..jgn jadi macam saya tersalah makan.bleeding nasib baik dpt selamatkan baby cepat2 pergi emergency..

No, pregnant ladies should not eat that because it's sensitive which can cause miscarriage in early pregnancy or giving birth prematurely at the end of pregnancy.

saya makan dalam 2 bekas kecik kat kenduri masa dalam 5 minggu sebab masa tu x tahu mengandung. alhamdulillah takde jadi apa pun. rasanya makan buat rasa ok je. jangan over2 pulak.

sy awal2 tak makan. hjung2 dah 7,8bulan makan laa jugak smlut dua rasa sebab tliur sgt org dok makan. alhamdulillah xdk apa. cuma jgn makan mcm makan nasi plk 🤣

Awal kehamilan mak sya tak bagi makan langsung, sbb kata tajam. Mmg tak makan, bnyak jugak saya tak makan 1st trimster, sbb takut n berjaga2

ikut tubuh masing².. kalau nk buat rasa² je mkn sikit jela. sy masa preg sy mkn je dlm 5 mcm tu. alhamdulillah xde mslh apa². esok tu mkn lg.

saya pernah mkn masa 26 weeks aritu.mkn 1 je..hilangkn ingin. trus sakit perut mcm masok angin. sehari jugak cirit birit.