chocolate

Nak tanya kalau makan kek coklat atau dark coklat banyak anak boleh lahir hitam ke?? Mitos atau fakta???

152 Balas

Assalamualaikum all dearest momies n bakal momies..hitam atau putih kulit baby yg bakal lahir 2 da ditentukan oleh Allah dari azali lg..rezeki,jodoh,anak brape org,ajal smua Allah da tentukan..jdi xpyh nk pertikaikan soal kulit baby..xpyh nk serabutkan kepala pk mulut2 org yg berckap psl anak kite..Allah 2 sebaek2 perancang..Dan yakinlah dgn ketentuanNya..xpyh nk pk nnt anak kluar warna apa..lg baek kalau time pregnant nie bykkan bace al-quran..untuk anak lelaki bce surah Yusuf..untuk girl bce surah Maryam..nk anak soleh bace surah luqman..dri duk pk mkn nie anak jdi putih mkn nie anak jdi hitam..seeloknya bykkan berdoa semoga urusan smua dipermudahkan..kite xtaw kemungkinan yg Akan berlaku sewaktu kite bersalin..jdi bykkanlah berdoa n bace Qur'an..Allah 2 maha Besar..percaya dgn ketentuanNya..kite hnya mmpu merancang yg selebihnya tawakallah pdaNya..semoga smua urusan dipermudahkan..in Shaa Allah..

Sy masa anak 1st hari² makan coffee..makan ok bukan minum.anak sy lahir putih gebu mcm anak matsaleh.anak 2nd pun sy hari² makan coklat,kulit putih bersih.so,takde istilah makan or minum something yg hitam/gelap akan menggelapkan anak

Klau anak kita nk putih maka putih lah ia klau allah dah aturkan warna kulit dia hitam maka hitam lah dia, kita sebagai ibu" terima lah hakikat, minum lah banyak mana air soya konon nk bagi putih klau dah dia tknk putih nk buat mcm mana 😭

Saya dulu suka minum kopi,sampai ada makcik tu kata xtakut ka anak kluar nnti gelap...sekali keluar putih gebu,maknya pun kalah...tipu ja tu...jgn caya...gelap atau cerah tu xpenting,yg penting anak kita cukup sifat dan sihat...

Tgok FB dr o&g.. ada org tya dia.. btulke minum kopi or makan kicap anak hitam.. jadi dia tya semula ikot kita senang paham.. Klau minum sirap Bandung.. nanti anak keluar pink ke?? Secara logik.. ia mitos 🤣🤣

sy xnk jwp soalan. tp nk soal balik. klu ank gelap x suka ke.ank sdri kne putih2 lepak je ke? tgok diri dan diri suami lah. apa wrna anda..maka potensi wrna kulit ank ikot slh sorg lah.

4y ago

kannn... penyakit org zmn skg... bila org dtg ckp psl wrna kulit ank gelap lbeh disentapkn.... walhal ank sdri kot. xkish la wrna dia ape ..asl siht walafiat. org pnye mlut tgu mati bru brhnti ckp. tgl kita sbg ibu je jd ibu yg rasioanal..matang dan brilmu. bkn sbuk mikir bnd remeh.

Tanya Dr Imelda says Mitos 😄 Apa yg kita mkn takan masuk dlm rahim. Cuma nutrien shje yg dibekalkn kpd baby by placenta.so ape2 yg kita mkn takan effect baby ye.sbb mknn tu akn msuk n proses oleh usus.😊

mitos la . saya selalu ja makan makanan wrna hitam dlu , anak kluar putih . ikut bapa dia . kulit warna ikut genetik . kalau ikut mak , mak gelap , gelap la dia . kalau ikut ayah , ayah putih , putih la dia

Org akan cakap makan tu makan ni anak akan jadi cerah ataupun gelap....NO! Anak akan ikut genetic ibu bapa...sama ada ketinggian anak...pun ikut genetic ibu bapa jgak... Stay positive, yg penting baby sihat

Makanla coklat tu. .it's will make u happy...n maybe bb too...I love to eat chocolate..xkira la dark or white. . Anak sy cerah jea..kalu nak anak kulit cerah...minum air kelapa....