Bleeding masa awal kehamilan

Nak tanya, kalau bleeding mcmna ya? Saya muntah tapi rasa terkencing tapi tengok2 darah yang keluar, takda efek apa2 ke? Saya takut bleeding saya terok. Saya dah g hospital, 3 hospital tak cek saya. Just cakap buat appointment je dulu. Kenapa eh? Atleast bagi saya penjelasan dan tak takut sangat dan paling penting tak ganggu emosi saya terus berfikir. Ohya, saya bleeding setompok je lepastu sikit2

15 Balas

Saya awal2 pregnant, bleeding byk 1 hari 2 pad penuh.. sampai pergi emergency 😌 check2 apa semua doktor ckp 50/50 mgkn nak gugur @ mgkin proses nak lekat pada dinding rahim..lps tu next 2 weeks kne dtg appointment balik utk double check.. Alhamdullilah baby sihat je .. buat risau btul.. 😌 btw bleeding tu berterusan smpai 2minggu, esok nak appointment bru hilang. Cume doktor bg mkn ubat kuat rahim & kne bed rest tak boleh buat kje berat2. For me doktor ckp “threatened miscarriage “

Sy mula dgn bleeding sikit² , end up dgn kehilangan baby pertama sy. Lpas 2tahun bru ad yg ke-2. yg 1st tu sy langsung tk thu nk bt ap, sy biar je smpailh sy sndiri mnyesal. msa yg kedua sy jaga sgt2 sbb tknk sejarah berulang. yg 2nd baby sy ad bleeding jg,sikit je setitis mcm tu sy terus g klinik swasta. pastu dr bg ubat kuat rahim. lpas tu smua ok je. Sy sarankn awk g klinik private. btw bleeding 6mnggu keatas tak normal ya. Semoga dipermudahkan urusan awak.Pegi cepat tau. Takecare✨

1y ago

Okey. Terima kasih sis. Nanti saya pg klinik private🥰

Saya spotting masa minggu 6. Saya pegi hospital swasta jumpa doktor gynaecology and obstetrician. Dia scan nampak denyutan jantung baby, bagi saya ubat kuatkan rahim (duphaston) sekali sehari. Lepas 2 minggu, masih spotting dan bertambah banyak. Doktor naikkan dos duphaston ke 2 kali sehari dan bagi MC 1 minggu utk bed rest. Lepas bed rest seminggu, spotting dah henti. Saya perasan kalau jalan banyak atau berdiri lama akan lebih spotting, so suami saya tolong buat kerja rumah.

pergi klinik . sy pernah spoting pergi hosp dia ckp normal . tp sy pelik sbb masatu spoting dah jadi bleeding . spoting sikit sikit jee lepastu jd banyak . then dia just ckp "kalau sakit atau ada ketulan keluar baru dtg hosp semula" . dan sy gugur .. bleeding 8 hari . pregnant kali kedua . spoting jgk . 7w dan 10w . sy lngsung tak jejak ke hosp , sy p klnik dan dpt ubat kuat rhim .bedrest smpai drh stop . alhamdulillah skrg 35w dah .

hospital p bahagian mana tu? selalu bahagian klinik pakar saja yg perlu appointment ni. klau direct ke emergency dorang takkan tolak. pengalaman sy p emergency masa pregnant 7 minggu ada spotting pun doctor tetap scan tgk kandungan normal atau tak. ops pembetulan sikit yaa.. kalau keluar darah setitik/setompok & tak penuh panty liners tu dikira Spotting. klau keluar darah non stop & bertukar pad xsampai sejam, itu baru bleeding

1y ago

Banyak je hospital gomen yg taknak layan. Lagi2 if kandungan masih baru. Based on my readings

Kalau kandungan masi awal jgan pg hospital. Pg klinik swasta biasa je yg ade pakar ibu anak tu. Scan dlu ape kalau ade abnormalities doctor klinik tu akan buat surat rujukan pg hospital baru hospital akan layan.

1y ago

Itulah tu. Diorang pun tanya ada surat untuk referee ada ke tak. Saya cakap takda. Itulah tu kena buat appointment.

Masa saya bleeding pun hospital bahagian emergency tak check sangat pun. Dia scan lepas tu bagi panadol. Saya gi swasta baru nampak kantung yang tak cantik dan menunggu masa untuk turun. Entahlah.

1y ago

Saya dah pegi ER sebelum ni sebab muntah loya teruk sangat. Dia scan tak nampak apa pun. Lepastu dia bg tahan muntah shaja.

Sis awak pegi hosp swasta je, cakap nak scan sebab ada bleeding. Mungkin tu darah penempelan je, sebab saya pun pernah jugak masa 7 & 8 weeks. Tapi better check untuk kepastian.

1y ago

Banyak yang kata mcmtu jugak. Okey takpe, nnti hosp swasta. Terima kasih

tak normal kalau spotting / bleeding diawal kehamilan. ancaman kepada keguguran. kalau awak ada duit lebih sy suggest g private. risau sy hospital buat gitew😢😢😢

1y ago

better awak pergi private. atleast doctor boleh buat tvs scan skali.

Ke klinik dulu. Awal masa 5w & 7w saya ada spotting sikit kecik wrna brown, dr bagi ubat kuat rahim. Skarang dah 27w

1y ago

Oh yeke? Okey2 terima kasih ☺️