Risau kandungan

Nak tanya ibu2.. kalau kita ada alahan loya2 tp tak muntah.kurang selera makan,makan apa pun nasi kdg xlalu .kalau lapar sy bole mnum susu dan kurma.ada effect kandungan ke kalau kurang makan? Masa sy scan 6w hanya nampak kantung dan yolk sac je.risau kandungan sy..esok kena repeat scan lagi 8w. Boleh x bagi sy semangat utk scan esok? Kandungan korang ok ke walaupun alahan teruk?

16 Balas

saya dah masuk trimester 2 pun alahan TK hilang pening muntah tpi kdg2 ok tak muntah.. tapi dah scan Alhamdulillah baby sihat..

Sy mcm tu lah.. sekarang dah 30w berat naik 2kg saje.. tak ada selera nak makan.. tapi kena juga makan.. makan sikit2 tapi kerap..

3mo ago

2kg jer naik puan? dari awal sampai 30 weeks ni kn.. sya pun berat naik sikit..

Tu normal awal.. Klo mkn nasi xnk.. Y not mkn mee hoon, mee or mkn kerang rebus pun elok jugak buat tambah darah.

sy kuat minum susu dan tak makan nasi. berat naik sikit2 je. sekali baby keluar 37week besar kat baby rupanya😂

cuba beli jus mamariam...sya mngadung amalkan jus ni...selera makan pun ada and ada tenaga nk buat keja

3mo ago

alhamdulillah sy baru lepas scan 8w da nampak janin dan heartbeat.cuma sangkut gdm pulak..bole ke mnum mmariam tu eh?

Normally kalau ibu kurang makan akan affect janin sebab tak dpt banyak nutrisi dari ibu