Minum ice bila breastfeeding

Nak tanya fakta ke mitos je minum ice masa menyusu badan ni anak akan kembung la, sakit perut la, mudah selsema sakit la? Ntah la saya dah habis pantang dah pun. Tp mak tetap tak bagi minum sejuk konon nnt baby meragam. Bukan ke bila minum air sejuk lalu tekak dah jadi suhu normal badan dah? Ade kena mengena ke dngan minum sejuk baby kembung? Abistu klau 2 taun nak breastfeed maka 2 taun la takleh minum sejuk alahai.. Klau dlam pantang blh diterima la nak sembuh kan badan2 ni, tp ni dah habis pantang dah pun .

9 Balas

mitos je sis. sy even masa tgh preg suka kunyah ais pun kena mrh dgn akak ipar. ckp x elok utk baby nt susah beranak. blkg dia sy kunyah je sbb sedap. elok je beranak normal.

5mo ago

Bukan sy yg cakap sis 😅 Pesanan dari doktor gigi. Dulu2 saya seorang yang gemar gigit ais. Rasa best dengar bunyi krup krap krup krap waktu gigit ais tu. Sampai jadi habit. Kadang2 ma saya tegur sebab tak elok anak dara makan bunyi2🤭jadi saya tak akan kunyah ais depan ma saya.hehe Lepas saya belajar, baru saya tahu rupanya tak elok gigit ais ni. Gigi boleh retak. Erm, kalau nak bayang macam dinding retak tu. Jadi struktur tak kuat silap hari bulan gigi boleh pecah. Cuma ada sesetengah kes, retak pada gigi halus tak nampak dengan mata kasar. Jadi dr gigi kena buat beberapa test untuk confirmkan yang tu betul2 gigi retak atau dr gigi panggil Tooth Crack Syndrome. So apa masalahnya? Dalam gigi kita ni ada saraf. Kalau retak tu sampai kena saraf, memang sakit la jawapannya. Sakit bila kena saraf ni memang tak boleh bawa bincang. Kadang2 tu tak boleh tidur, tak selesa, sakit berdenyut, pening kepala. Masa ni makan pun takde selera. Dr gigi akan buat apa? Samaada rawatan akar atau cabut