masalah period

Nak Tanya ckit, sya da mslh period yg tdk teratur. Selepas bersalin, 7 bulan blm period lagi.. Adakah perlu sya mengambil ubat perancang utk mencengah kehamilan.. Pengalaman sebelum ni Pun ,, sya ada mslh period. First bersalin,, setahun kemudian baru period. Sya mmg bagi breastfeeding kat baby.

2 Balas

Sy pula mmg dtg period tapi x teratur. Kdg pernah lebih 1 month masa awal2 lepas habis pantang tapi period bukan byk smpai penuh pad. Lepas tu kdg sekejap sgt kdg lama sgt kdg mcm dah okey kdg lama lagi.. Tapi ianya jadi normal balik bila dah 9 bulan berlalu iaitu masuk ke 10 bulan seterusnya selepas berpantang, period dah okey balik. Dia jadi tiap 27 or 26 hb akan dtg period. Sy cuma kekal makan minum hidup mcm biasa. Tapi sy sempat makan esp shaklee,lecithin dan alfalfa lecithin masa ke 11 bulan seterusnya iaitu pada bulan kedua period sy sembuh balik. X sedar masa tu yg period sy dah normal tapi sy makin rasa sihat dalaman lepas consume shaklee.. Tapi kalau lah sy tau sy dah normal period, xlah lekat terus dpt mengandung kali kedua ni. Haih😂 tapi niat masa tu nak kurus. Sempat kurus juga dlm 3 minggu pertama tu sekali hujung bulan sah pregnant..😅

I didn’t get my period for 15 months. Exclusively breastfeeding.