Period tak teratur

Asalamualaikum nk tumpg tnya saya da lma xmkn pil perancang dlam bberpa minggu tpi knpe period sya jdi tak teratur? Bagaimna sya hndak buat minta pndapat please.#firstmom #bantusharing

2 Balas

Gitulah akibat skip atau stop pil perancang. Sebab, hormon tak stabil walaupun kita lewat beberapa jam ambil pil perancang. Selepas saya stop pil perancang, 3 bulan juga nak bagi haid back on track sbb nak seimbangkan hormon.

Waalaikumussalam wbt Bila kita stop ambik perancang, hormon tu nak betul balik ambik masa… Ikut badan… Paling cepat mungkin kurang dari 3 bulan… Ada yang 6 bulan ada yang ambik masa setahun untuk hormon betul2 okay….