Susu badan

Nak tanya betul ke ibu yg lahir secara c-zer susu badan lebih sikit dari yg lahir normal? #ingintahu

15 Balas

sy bersalin czer, xdpt skin to skin baby sbb baby terus masuk nicu, hari pertama sy picit dada dh keluar susu, hari kedua bersalin dada dh bengkak, balik rumah, sy terus pam dan dpt la susu yg kuning tu, byk sgt susunya smpai menitik-nitik, bila tringat baby kat hospital, terus susu menitik.. dlm seminggu jugak baru dpt jumpa ank skin to skin sbb rumah t.4, dpt kirim susu je

tak betul. susu badan sudah terhasil sejak usia kandungan kita 16minggu dan penghasilan susu badan adalah mengikut demand baby kita. xde kena mengena dgn cara kita bersalin. boleh join group fb breastfeeding, boleh follow ramai lactation counselor dkt page dorang. dorang share ilmu free je utk kita☺️

tak betul. susu badan takde kena mengena dgn cara bersalin. setiap yg bersalin akan ada susu badan. kena belajar ilmu penyusuan untuk cara banyakkan susu badan, cara pemakanan nak banyakkan susu, position menyusu dan sebagainya

salah soalan nie.. bkn sikit ke byk tp cpt ke lmbt.. yup, klu czer memg susu bdn lmbt sikit ada sbb ble bsalin normal ade hormon yg merangsang susu bdn.. lps czer, kne kerap skin to skin ngn baby utk merangsang susu bdn..

1y ago

tq2.. sbb info nie sye dpt tyme sye study dlu2.. maybe sye yg silap paham.. nseb soalan nie x kua exam klu x....

.. sy beranak czer..2hari baru keluar susu betul2..tp bengkak2 je sangat sakit yak mat.. .. anak masuk nicu.. pastu anak pun xmau susu lagi 😅 lepas 2 3 hari baru laa meriah sangat susu sampai melimpah2 😆

pengalaman czer 4tahun lepas alhamdulilah susu badan sampai terkeluar sendiri meleleh bengkak semasa hari pertama baby keluar,jgn percaya mitos orang tak berpengalaman setiap orang lain2

x pasti betul atau tak tapi saya bersalin czer,air susu kluar lpas 5 hari tu pun sy pksa pump tp sikit sngt,mslhnya baby tak nk hisap,jd dlm sebulan air susu langsung tak keluar

tak betul..breast kena rangsang dgn hisapan baby baru susu keluar..hormon susu tu tinggi pd 3bulan pertama kelahiran..

Xbetul tu.. ada je bersalin czer sampai bengkak susu.. susu keluar memancut.. depends atas demand baby susu ibu ni sis

1y ago

Yupp setuju. Saya bersalin czer, susu meriah sampai selalu bengkak susu. Skrg anak nak masuk 8 bulan pun Alhamdulillah susu masih banyak. Depends on demand baby. Tak kira normal or czer.

Takda lah..kakak ipar sy czer 2x...fully mnyusu anak sampai 2 tahun lebih...siap penuh freezer dgn susu diaa