baby 3 bulan ada kelumumur

nak tanya.. baby 3 bulan lebih ada kelumumur.. normal tak ya? atau sebab tak shampoo? ibu2 kat sini ada pengalaman tak?

baby 3 bulan ada kelumumur
6 Balas

saya alami benda yg sama, anak sy berkuping, kena bersihkan selalu, mak saya ajar letak kelapa dlm kain, perah dan keluarkan santan letak dkt kepala anak, gosokkan perlahan2 sahaja kalau berkuping. biarkan dia kembang dulu selepas perah santan tu. saya selalu buat before mandikan anak, lepas buat saya syampu kepala dia. mesti dia lega dan tidur lena sbb selalunya dia gatal kawasan kelimumur tu.

dia bukan kelemumur. tu cradle cap, biasa kena dkt bby. sblm mndi gosok kepala bby dgn minyak rambut bby, bila nk mndi bby sikat slow2 bg tanggal kuping2 tu. then syampu mcm biasa. lama2 hilang lah

anak sye pon tu hari ade sye biar je pastu jadi separu kepala terus sye sikat pelahan lahan sampai habis skrg dsh x ade

Boleh shampoo n selalu sikat lepas mandi

Sikat dgn berus sikat lps mndi