Check gigi kk

Nak tanya ada tak yg TAK check gigi masa preggy kat kk? Saya loya dgn bau kk. Berus gigi pun loya. Kalau tak check gigi takpe ke eh? Ke wajib??? Mintak pendapat.#firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

32 Balas

Sy check masa kandungan 10mnggu, lepas scan baby doc KK tu suruh pi bahagian gigi . Then pergi ke bahagian gigi dia check semua gigi. Sy ada 3 gigi kena tampal n ada karang skit sbb muntah teruk. Sblm dia nak proses buat tu, Dia tanya if ada muntah lagi , dia tk buat takut masa buat tampal n scalling termuntah pula. Dia suruh dtg lepas second trimester. Bagi sy baik pergi je, sbb semakin besar kandungan gusi akan berdarah. And kalau sllu mntah akan sebabkan karang gigi. Ibu mengandung tkyah appoiment , boleh terus buat je .

Sy hr tu kena gi cek gg kt kk pasir gudang. Takyah la wey hampeh gile semua brg takda. Dr tu cek gigi pakai lampu hp je. Lps tu duk komen byk karang eh. Eh kau sebok byk karang pun kau bkn blh wat pe. Bila ckp nk cuci gigi situ, dia ckp brg smua xda dah rosak🙄. Nasib la sy mmg jenis ade follow up kt klinik swasta sbb braces. Gigi berlubang ke karang ke nnt buat terus takyah harap kk kerajaan hampeh gile.

11mo ago

Hahahaha teruk betul lah barang2 pun takde. Tak rasa sia2 ke check up situ tp apa semua takde🤣 Adoii sebaik pontian ok

tak pasti wajib ke tak. saya dulu ingat takyah check tapi masa week ke berapa entah nurse kk suruh jumpa doktor untuk check gigi masa mengandung. kebetulan ada gigi berlubang so terus buat appointment untuk tampal gigi tu. masa nak buat appointment doktor tanya masih alahan ada loya ke tak. dah takda baru pi buat tampal

Seeloknya pergi check lagi lagi kalau awak ada muntah sepanjang pregnant sbb acid dari muntah akan hakis gigi & gigi akan lebih terdedah dgn jangkitan kuman. Bahaya utk baby. Saya dah check masa 26weeks. Alhamdulillah doc kata tak perlu buat rawatan apa apa cuma kena gosok gigi je mcm biasa.

Depends pd kk masing2. Kalau nurse tiada kata apa, kita ambil inisiatif utk check gigi, tak semesti nya masa mengandung, lps mengandung pun boleh.. Bukan kanak2 je, orang dewasa pun digalakkan buat pemeriksaan gigi setiap 6 bulan. Tak semua cakna tentang kepentingan penjagaan gigi.

sama la masa first bby sy xbole nak bau kk..xbole nak berus gg.. tp sy ajk hsbnd teman g check dkt klnk gg swasta..just cek2 biasa (nak tgk gusi bdarah ke etc) itu je..then mnx dia cop dkt buku pink..settled. if brni..mnx dr. utk cop sje tanpa cek pn bole..

saya pregnant anak 2nd skip cek gigi.. doc gigi kan dtg waktu kita minum air gula.. sementara tunggu bacaan lepas minum air gula tu saya minta balik.. misi benarkan je so tak wajib pon tp klu sakit kena pegi jumpa lah..

first bukak buku pink terus suruh cek gigi..sbb nk tgk if gigi kita ade masalah dia terus leh buat..klu rasa sakit gigi pun boleh terus gi cek sbb kalsium kita dh berkurg..klu gigi tu rosak akan jdi semakik rosak.. better cek..

wajib awk. sekali je check tu. klu gigi awk ada lubang ke apa, dorg akn tampal free...xde caj apa2. bg sy tahan la kejap bau tu..andaikata gigi pecah waktu dh sarat lg la xblh buat apa.

bg sy, better cek. jgn ambil remeh hal cm ni. sbb ibu & baby berkongsi saluran darah. nak elakkan sebarang penyakit di dalam mulut si ibu & risau mjejaskan kesihatan baby.