Berat bdan turun & gastrik

Nak tanya, ada tak yg pernah alami situasi yg sama.. Sy kne buat bsp & makan ubt kencing manis sbb insulin resistance, pankreas sy produce gula lebih.. Kiranya bila buat bsp, hanya darah puasa yg tinggi ( selalu ya 5.6, 5.4) .. 3x bacaan selepas makan semua ok & under control. Lepas dah start makan ubat kencing manis, selera makan sy automatic cut habis & berat bdan turun walaupon dah masuk 6bulan pregnant.. Ada concern dari nurse & dah consult dgn doctor.. Doctor cakap normal, sbb effect dr ubat tu reverse sistem bdan & auto control pengambilan makanan Tp sy jadi gastrik, gastrik yg memang muntah air liur kuning & kerap smpai mcm tak boleh nak bangun.. Sy pergi klinik swasta utk check n second opinion.. Doktor klinik swasta ckp, disebabkan sy mmg dah kurang makan & sy jugak ada amek aspirin.. Tu yg sebabkan bnyk asid dlm perut.. Doktor cadangkaj utk kerap kan lg makan @ snacking sbb portion intake stiap kali makan tu dh berkurang, Dan discuss balik dgn Doktor klinik kesihatan sebab tkot perut luka kalau berterusan Masalahnye, check up dekat klinik kesihatan mmg stiap kali akan dpt Doktor yg berbeza2. Dr awal sy start mkn ubat kencing manis, mmg sy dah dpt kesan mcm gastrik, cirit birit. Stiap kali jumpa Doktor, mmg akan cerita tp mcm xde solution. Ada tak siapa2 yg pernah alami situasi yg sama @ yg lebih kurang sama mcm sy.. Ada tak cadangan utk sy tambah selera makan selain Dr mkn ubat & vitamin sbb mmg tak menjadi.. Atau alternatif lain utk kurangkn gastrik. Terima kasih

1 Balas

hai mommy. sorry sy takde pengalaman berat badan turun dan gastrik masa pregnant tp untuk masalah gastrik tu mungkin mommy boleh cuma minum teh o halia suam atau air halia. gaviscon biasa pun mommy boleh consume jugak atau mommy boleh consult dgn doc for mixture magnesium trisilicate utk gastrik.