Makan ubat turun darah selepas 5 bulan tak haid.....tapi cycle jadi singkat...

Hi, nak tanya ada tak yang pernah alami mcm saya ni. Saya period mmg x regular tapi xlah sampai berbulan2 x dtg haid. Cuma lambat dalam sebulan 2. Pernah skli 3 bln tp masa tu blm kawin lg means sda lama. Nak diceritakan, saya haid bln 11/2021. Then bln 12/2021 then 02/22. Bulan 03/22 ada trun darah tp takat 3 hari dan x banyak. Selalu haid 7 hari...saya tggu trun lg tp x trun2 daa...bln yg sama tu..bulan mac tahun ni..saya ambik Booster. Start April tu langsung x trun haid..sikit pun xda lngsung...Sampai laa bln 8 tu saya tak haid2 lg...UPT malar negatif...perut pun dah bloating...Takut ada yg x kna...doktor bg mkn ubat trun haid..jd sya makan ubat tu start 1/9...Then, finally 8/9-15/9 trun haid dengan sangatlah heavy flowing. Happy la juga since dah lama sangat tu x period...5 bulan...x lama lepas tu saya period lagi 21/9-26/9. Nak positifkn diri, mungkin lama sgt x trun haid skrg berabis nak keluar laa..hihiihhh....but x lm lps tu trun haid lg 5/10-11/10. Dan yg pelik ni, saya dah start daa period semalam 22/10..hari ini da hari kedua😔 Apa dah jd dgn period cycle saya ni? Tolong semua...runsing jg ni😔 #TTCbertahun2dah #bantusharing #ingintahu

1 Balas

Sis, ad buat tvs scan atau ambil drh utk check hormon? Sy pnh kne mcm ni, 2 bulan x period pdhal sblumnya regular. Dr scan ad pcos n check hormon pun sme. Dr hny cdngkn eat healthy kurgkn gula putih n processes food.

2y ago

hi to u too... x pernah buat tvs scan dan x pernah juga cek hormon..huhuhh Tp rasanya mcm saya ada pcos jg, tiap bln darah ketul2..cuma slps cycle ketiga daa tu x ada ketulan suda. Ada juga terbaca, kena jaga mkn dan kena senam juga sbb saya ni obes juga. BMI tak ideal.