Kerap Pedih perut

Nak tanya ibu ibu ada tak mengalami rasa kerap pedih perut..saya skrg 15week kerap pedih perut walaupun dah mkn..kadang2 mcm tak selesa sbb tgh drive pon boleh pedih perut..tgh buat kerja pon sama..apa mknanan atau suplemen yg boleh sy try utk hilang rasa ni? kdg tu dia pedih perut sekali dengan angin nak muntah..😔#seriusnanya #firstbaby #ingintahu

13 Balas

I'm 15w too. you still ada alahan tak? if not and selera makan you da okay. kerapkan makan. if i da mula rasa perut berbunyi2 i akan terus grab something to eat and be very make sure to have food in your handbag, office or home. buah and yogurt is a good choice to have instead of roti sbb sometimes tepung pun boleh trigger rasa tu. but you can try and error apa yg sesuai untuk you. just kena kerap makan and minum air 2-3L in a day.

Sama macam saya pregnant no 2. Saya tanya dr, dr kata kena kerap makan tapi kuantiti sikit2 supaya perut tak kosong langsung. Memang selalu sangat sakit perut & pedih ulu hati sampai nak dekat bersalin. Bersalin baru hilang rasa tu 🥹

normal tu sis kalau preggy akn ase cm pedih ulu aty ase gastrik pun ade. .pas bersalin nnti hilang la ..cube mkn kerap untuk kurangkn..dlu mase preggy mcm tu la ase .alhamdullilah dh bersalin x de dh pun😊

saya 16weeks skrg,kerap rasa MCM kembung je perut padahal baru LPS makan😅 lpstu jadi pedih hulu hati. second trimester ni sy dah start loya2 .masa first trimester xde plk loya😂 MCM2 ragam😂

Sama sy sis🥹 Sy 7 weeks, dari last week dah start pedih perut mmanjang, sy dah la mmg ada gastrik, makin menjadi2 gastrik.. Sy kalau pedih perut slalu makan pisang, baru lega skit..

Puan cuba makan lebih kerap. Makan sikit tapi kerap saya dulu mcm tu jugak rasa pedih perut lepas amal kerap makan tu terus okay.

sy amlkn bwg ptih di tanak dlm nsi dan sbgainye..bykkn mkn buah2an..mkn nsi dlm kdr sdrhana..bykkn mnum air kosong

Sama lah saya pun 15 weeks rasa pedih kadang2 especially bila nak teran time kencing tu dgn perut2 sekali pedih…

Same, dua jam sekali saya lapar, kadang baru makan da lapar sampai tak tau dah nak makan apa

Perut awak dah nampak tak? Biasanyaa bole ambil gaviscon dan kerapkan makan. Makan laa jambu