Wajib tak ye buat detail scan?

Nak tahu sangat😢

20 Balas

tk wajib..sy tag kuning doktor kk tk buat pn ada rejeki lebih boleh buat dkt private

15h ago

sis dpt rag kuning sbb ape.. Ade kne refer pakar hospital x..sbb sye tag kuning kne buat details scan..

nak buat bley, x nak pun xpe.. mcm sye excited sbb 1st baby so buat la..

Wajib jngn tkut buang duit kalau betul nak anak. Takmahal punn

Kalau saya.. Saya buat je.. Boleh skodeng baby jugak.. Hehe..

depends..kalau high risk pregnancy better buat detail scan..

Wajib. Sebab detail scan untuk check organ baby. Jari cukup ke tak. Tempurung tutup elok ke tak. Jantung ada lubang ke tak. Ada sumbing ke tak. Ini semua boleh detect melalui details scan. Kerajaan memang tak buat. Kena buat dekat swasta. Selalu yang wajib or memang perlu buat is NT Scan untuk check cecair belakang tengkuk untuk detect down syndrome and details scan. Kakak saya 1st pregnancy dia tak buat details scan. Sebab dia bukan high risk. Pregnant normal. Bila checkup KK masa 20 minggu detect kepala baby lemon shape. Doc suggests untuk gugurkan sebab bila keluar baby tak hidup lama. Until now dia menyesal tak spend sikit duit untuk buat details scan.

Kalu kos lebih buat details scan ..

Tak wajib