Lantak lah nak buat apa

Nak sangat letak garam dalam bubur baby? Ha letak lah. Letak biar berselera sikit budak tu. Tak selera sebab bubur tawar kan. Orang lain jaga buah pinggang anak, awak nak bagi beban. Nak sangat bagi pakai walker dan jumper? Buat la. Nak sangat dia berjalan sebelum cukup umur kan. Peduli apa postur badan ke patah ke bengkok ke accident ke apa.. Apa? Next baby nak full formula milk? Sila bancuh sendiri. Mak dia nak tido lena. Sila basuh botol sendiri. Botol pun beli sendiri. Orang semua berebut nak breastfeeding awak nak bagi formula milk. Orang lain kemain support bini masing-masing menyusu badan, awak sibuk nak full formula. Tak sangka sangat payah nak dapatkan support dari suami tercinta. Sia-sia saya study kalau suami jenis taknak support. Lantak la. Penat lah macam ni. Kalau jadi apa-apa sila lah berjaga malam dan jaga dia sebab mama dia nak balik kampung tidur nyenyak. Nak bini educated tapi bila bini tunjuk bini tu educated, sibuk nak melawan pulak. Mohon jangan kecam. Saya dah cakap baik-baik dengan suami tapi dia macam masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Saya dah suarakan ketakutan saya tapi semua tu macam tak valid bagi dia.

11 Balas

Suami sy x support pun bf, sebab x nak sy stress dan penat, tp dia taknak bgn mlm bancuh susu, sy cakap belajar bersyukur, org lain belum tentu, silap2 berjaga mlm bancuh susu. Last2 dia support sebab baby berat naik elok. Pasal mknn pun sama. Sy ckp jgn biasakan yg masin2 yg manis, insyaAllah lama2 nnt fhm jugak sis. Tiada yg sia2 pun apa yg sis buat. Sama jugak dgn mil, dia ckp sy mcm nurse, itu tak boleh ini tak boleh. Nahh skrg dgn cucu lain pun dh bole dia nasihat tak boleh itu ini. Semua ni proses. Bukan sekali ckp terus jd. Take time. Apa2 yg kita rase betul, buat je sis.

pengalaman yg sy ambik dari anak pertama. anak fully bf. tetiba ditakdirkan sy kena serangan asma masa anak umur 5 bulan. sebelum p hosp sy try bg susu fm tapi anak reject. sy duk tahan sakit berhari² tak p hosp sebab anak tak nak lgsg susu botol. seminggu duk tahan sakit nasib baik asma sy semakin pulih walaupun separuh nyawa nk melayang. so anak kedua, suami ckp kena mix dan ajar dri newborn lagi senang nk tgal dekat sape².. even susu sy byk anak ke 2 sy terpaksa perah dan buang sbb nk biasakan anak dgn susu formula jugak.

1mo ago

susu fm ke susu sy sdri ke tetap reject kalau dimasukkan dlm botol. bila kena asma susu sy jd kurang sbb nak mkn x boleh sebab selera xde.

Suami sis ni menyebok je . Padahal tugas dia cari duit jela . Hal anak bagi kita urus . Sbb ibu tahu ape yg terbaik utk anak . Send je vedio2 fakta semua tu kat dia.. kalau dia ckp org saman dlu tu tak mampus pun bla bla bla , sis jawap balik tu nasib dia x mampos . Klu pape jd kt ank ni ade jaminan tak org yg menyampaikan bende yg bukan2 ni utk btggjwb . Lain budak , lain ketahanan dia… belum jadi ape2 la kita iktiar Jage baik2 dulu. Dh jadi ape pun x gune nanti.

Entah laa sedih pulak baca. Kita ni mak2 anak jadi picky eater pun mak yg di salahkn. Anak2 speech delay mak2 jgk yg kena. Dikatakn kita ni yg kuat main fon, bagi anak main fon. Anak2 asik makan jajan manis2 di tuduhnya kita yg x rajin masak bagi anak makan. Habis semua benda di hulur kt bini. Padahal punca sebenar dari dia tp x pernah nak mengaku salah. Akhirnya si bini yg kena & berjuang sorg2 mengajar anak2 tanpa support dari suami. Letih. 😞

Anak sy 3M+ dh pandai berdiri and jalan. Tapi belum pandai duduk🥲 rupanya bapak dia selalu dirikan dia, terkantoi dgn sy. Sebab bapak dia yg selalu jaga waktu malam. Kena pulak time tu anak menangis tak tentu hala, si bapaknya dirikan terus budak tu suka🫠 budak tu lama lama suka. And explore skills dari situ, dah sy pening bila tummy time je budak ni ngamok. Setiap masa nak diri, padahal pinggang belum kuat. Pening nak educate.

1mo ago

Umo 3 bulan terlampau bahaya untuk bagi anak jalan..

saya rasa mugkin dia ade dgr dari kata² mulut orang ke3. Sebb tu semua nasihat dri awak dia buat smbil lewa je. Yg sy perasan dia mcm jenis "dulu okay je buat tu buat ni.." Part paling sedih suami awak xnk awak fully bf utk anak dia. Ya Allah ruginya.. Apa benda la yg dia fikir smpai buat anak sndri mcm tu. Saya doakan moga anak awak sentiasa diberi kesihatan yg baik²....

Biasanya suami bangang sbb ada mulut belakang tabir. Mak dia abang dia kakak dia. Jenis minta dilempang. Anak2 kau dah ada, xpyh sibuk anak org nk jaga nk bela macam mana. Sibuk lahai nk ngajar orang. Mmg susah kalau manusia ni sibuk nk kita ikut cara demer macam demer terpaling betul dan bagus jaga anak.

1mo ago

Haah sis. Kita awal2 dah habis hormat tp demer buat kita macam bodoh macam gampang. Mmg kena laa. Sy mmg tak tapis dah skrg, cukup skali je crossed the line. Mengandung 9bulan takde pulak nk tanya kaba, budak tu dah keluar ehh sibuk laa kau haa nk campur tangan. Nk claim itu ini. Ehh panas hati kite wakkk

Terbalik dgn suami sy , suami sy semua benda tak boleh . Anything lepas anak 6/12bulan baru la dia macam ok sikit . kalau tidak terpali g cerewet , jadi sy dah biasa sy follow the flow sebab tiba2 sy yg jadi cerewet . dari mengandung , pemakanan semua suami jaga . skrg mengandung no 2 pun always kawal pemakanan sy

lepasni biar suami pulak jaga.. kalau dia mintak tolong ke ape, cakap kt suami 'dah pandai semua benda kan, buatla sendiri'

first time sy baca suami nk bg formula milk 😭 laki sy kalau bole nk sy bf anak tp bukan rezeki anak n saya.. 🥲