hai mummy2..ada x yg dah 27 week tp blom pergi cek dental lg...klu x cek x pe ke?

nak pergi dental tp takut kna marah plk ...sbb dah lewat kan...n sblm pregnant dah buang gigi yg bermsalah

5 Balas

Dari pengalaman sy, dia depends kat nurse kot. Sebab haritu, sambil tunggu nak amik darah kali kedua, nurse suruh sy p check gg sebab dia nakkan rekod tu. Sy tanye blh x kalo nk buat kat klinik luar, dia ckp takboleh sebab buku pink yg diorang pegang tu x blh bwk keluar. Sy pegi check gg and doc gg tnye nk buat x scalling atau cabut mse tu.. sy cakap xpelah nanti nk buat lps beranak. Tu je ..

Saya masa awal hri tu, cek darah ap semua scan prtama skli nurse srh cek di dental, dah cek doc gigi nk bt scalling dgn tampal saya tak nak, sbb masa tu saya mual teruk laa. Doc dental kata nnti bila2 nk bt boleh je dtg. tapi sya dah nk msuk 3rd trimster dah smpai ke sudah tak pergi buat😂. Haha, risau ja kalau ap2, tapi mmg skrg kalau berus je kerap berdarah gigi

Masa 2nd trimester, sy ada buat scalling gigi di klinik pergigian kerajaan. sebab masa ni ja dibenarkan. kalau masuk 3rd trimester tidak boleh dah.

blh je nk pergi sis..klau klinik kt tmpt sy masuk 20w+ dh blh g cek gg..

sye x pnh pegi pon. nurse x suruh.