Morning sickness

Nak nangis, keje sambil menahan lapar tp xblh makan sembarang takut muntah 🥲#SeriusTanya #bantujawab

12 Balas

sabar ya syg.. cari lah dek apa yg adik rasa sesuai dan dapat makan.. macam akak baby yg ketiga ni alahan teruk.. semua tak dapat mkan asal makan muntah.. cium bau tak dapat.. cuma makan buah jer dapat itu pun apple hijau.. dari 1 minggu smpai lah 5 bulan akak hidup makan apple hijau.. ada juga try mkan roti .. dan lain² apa yg buat akak mual akak tak mkan cuba cari makanan yg dapat dan untuk mengelakkan dari lapar.. sebab akak pun kerja kedai mkan.. tak makan tak dapat kerja.. ada juga try minum susu.. 1 minggu smpai 5 bulan akak memng tak dapat makan nasi lah.. buah² lah akak makan masa tu.. janji perut tak kosong dek.. makan sikit apa yg rasa nak mkan..

kena pksa diri dan kena try n error makan apa yg bdn puan blh terima..sbb ms awl kehamilan ni kita kena kuat smgt tuk bby nk2 bby baru nak build sblm jd bby yg sempurna sifatnya perlukan nutri dan makanan yg berkhasiat tuk support pembentukan bby di dlm rahim.. mcm sy dlu pun byk mknn xblh nk mkn ..aslkn mkn je muntah .last2 lepas try mkn mcm2 .rupanya blh makan bubur ayam je dr marrybrown..mcd..bubur ahmad.. kuatkn smgt k .mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

Cuba mkn yg xde rase mcm bertih nasi. Dgn klau makan jgn minum air. Sy perasan sy klau minum air terus perut bergelora rasa nk muntah. Bila xminum dia ok lagi walaupun mual. Jika minum … try small sip lepaskan haus jer. Lagi satu puan boleh try veloxin. Sbb klau tahan makan sampai perut kosong rasa mual dan muntah tu jadi lebih teruk. Baik cuba makan sikit2 jgn bagi perut kosong tahan lapar.

Try ja makan apa², jangan tak makan langsung. Satgi kembung masuk angin lagi meloya plus pedih perut. Macam saya cepat kenyang, cepat juga lapar. Selang beberapa jam mesti kudap² roti ke buah ke untuk isi perut. Dulu saya makan asal makan ja sebab tak lalu, sekarang alhamdulillah selera tu ada balik slow² 🥺🤲

Jangan biar perut kosong..pagi2 kena paksa jgk makan skit2.. saya masa 5w lembik dan xboleh mkan muntah..then try jee makan xboleh skip lapar terus makan pagi2 WAJIB breakfast lunch pon kena makan dinner amik..janji perut x kosong.. klau x akan mual jeee

fhm perasaan awak, saya lost 6kg n kulit mmg dried... solution dia, husband suh minum air garam n masuk air kt umah. klu susah try minum air lemon madu ais...try beli mknn kt luar ..mkn kt luar...jgn mkn kt umah

sama tak lalu nak mkan nasi,syur,ayam,ikan laut..smua pn tak lalu mkn😢,smpi menangis sbb pedih ulu ati,try mkn oat,jagung,ubi manis,elakkn makanan masam2 nanti pedih ulu hati

kalau saya makan nasi dgn sup panas2. mkn dlm mangkuk. nasi sikit lebihkn sup panas2. laju makan

try cari bnde2 yg blh hilangkan loya mcm asam ke, gula2 masam ke jeruk ke

Reda & sabar hadapi ujian kehamilan. Saya pun mcm tu juga