Selesema Dan Batuk Semasa Mengandung

Nak minta anyone yang pernah kena batuk dan selesema semasa mengandung share tips or ubat yg boleh treat. Other than makan ubat hospital, sebab almost 1 week lebih tak elok lagi. Jadi sakit kepala dan sakit dekat perut sebab batuk je. Thanks in advanced ?

12 Balas

sy br je baik...slsma n btuk..xmkn ubat pn sis..amlkn mnm air msk lbh vit c..buahan...lm2 ilng sdri. vicks ngn mnyk yuyi je jd tmn siang mlm...bl nk batuk or bersin sy tekap perut ngn bntal lmbut..nk kurgkn rs teknn kt prut..huhu...xslsa prt kn... sbr ye mommy..prbhn hormon bdn.. skung sy symptom muntah lndir msm tu...subhanaallah..brtabah je diri ini..pahala pahala

boleh mkn ubat Loratadine. sis boleh beli kat farmasi. tak bahaya utk ibu pregnant. sy selsema baru ni makan tu je. dlm 2 hari selsema kering n tak bersin dah. then ubat batuk sy mkn yg doctor kk bg, sbb batuk lambat hilang. kebetulan ada check up kk last week.

Sebelum preggy mmng slsema ke batuk ke telan je ubt. Tapi d sbb kn preggy ni sy x berani mkn ubt2 ni. klo batuk sy minum air suam+ madu. Alhamdulillah lama2 ok. Tapi klo slsema x tahu pula. huhu

Saya x mkn ubat pon. Sbb takut effect baby. Sya cuma sapu garlic balm hari2 dkat dada hidung. Pling best sapu masa mlm. Sebab esok pagi, segala mak nenek lendir semua akan terkeluar.

Usia kndungan 6w sy batuk,hampir 2minggu seksanya..mkn ubat batuk sikit,xikut dos doc bg n sekali sehari je minum sebab bimbangkn baby dlm kandungan..

Cuba makan madu asli satu sudu. Kurang sikit la batuk. Mmg seksa jugak berminggu batuk tu baru nk hilang.

Sy minum air asam jawa je sis .. Huhu alhamdulillah cpt baik..

Kakak sy pernah batuk yg sgt teruk masa preggy dlu.. dan sgt kesian.

Sy kerap jugak demam time preggy...sy mkn panadol jer mommy...

Kerapkan minum vit c 6jam 1x & bykkan mkn buah oren..