mengidam

Nak makan nenas boleh ke time sekarang? Sikit pn jd lah... 10week kandungan...

28 Balas

Kalau boleh elakkan mkn buah yg xelok mkn time preggy awal² mcm nenas (tajam), durian (panas), nangka (angin)..nty perut dh besar sikit boleh laa nk makan buat lepas ngidam. Bukan ape..badan kite ni time preggy kdg² sblm ni ok jee makan tapi time preggy makan secuit je habis sakit satu badan. Sy makan nangka je pon habis warded sbb muntah terukk. Baru tahu nangka tuu angin. Kalau bdn xtahan better xpayah try makan.

X berani mkn lnsung masa preggy.. walaupun nenas atas pizza yg kcik tu... sbb nenas kan natural induction... takut dia akan rimaskan bby... klau baru peringkat awal kehamilan jgn mkn lg... mkn bila dah nak due ok la sbb kawan sy da try... dia nk bersalin cpat so dia mkn nenas bnyk2.. masa tu dia dah 37 weeks n bersalin masa week 38...

https://my.theasianparent.com/makan-nanas-semasa-hamil Boleh, tapi sehiris je. Tak boleh banyak. Ni artikel tentang nenas untuk perempuan mengandung. Semoga sis dipermudahkan urusan sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti ye. Aamiin 🤲🏻🤗💕

Sy rasa bergantung pada orang. Masa belum tau pregnant, saya teringin sgt nenas n mkn 2 slice. Dah la sy ni bila pregnant mmg jenis keluar spotting. Alhamdulillah baby kuat, so x jadi apa2 ms tu. Pndgn sy, kalau betul2 teringin, cukup sekadar rasa je. Jgn mkn byk sgt.

Boleh sikit je ambik nenas yang dah masak sangat jangan yang tak masak. Dulu saya kandungan 6 Minggu makan nenas 1 biji pasal tak tahu pregnant Alhamdulillah kandungan ok.

Sy pun teringin nk mkn nenas.. Tp risau jgak.. Xtau badan sy boleh tahan ke x.. Doc ckp nenas xsalah..hehe.. Tp sabar je la dulu.. Xsanggup nk menyesal kemudian hari..

ikot diri masing² sis... saya first trimester biase makan nenas, mmg xjadi ape... setiap org lain²... stp kandungan pon berbeza²... ade yg kuat, ade yg x....

ade penah dgr doc kate bkn mkn nenas bleh sbbkan gugur.. tp still, sy xlah slalu mkn sblm pregnant pn.. jdnye time pregnant ni mmg lupekan trs..

klu xtaw condition rahim kita kuat atau tak, better jgn mkn.. takut myesal kmudian hr.. sy mkn bila dh msuk 36w

Sebaiknya jangan dulu d awl khamilan, sbb 1st trimester ni baby still fragile lg dan kita xtau kkuatan rahim kita mcmana