Hb rendah😣😣

Nak kne fllow up 2kli sebulan pula dah😫😫then kena mnum air gula pula awal bulan ni nnt..hurmm nebes nyaaa..cmney lah nak naikkn HB ni..sdah ler mkn pun mmlih🤦‍♀🤦‍♀supplement apa bgus ye..hurmm #19w3d

8 Balas

sy ikut ni je, pakar pemakanan yg cadangkan.. tiap hari mesti kena ada salah satu mknan kat atas.. sy makan telur rebus pastu makan nasi tabur bijan, goreng ikan bilis bnyak² pastu simpan dalam bekas makan ngn nasi atau ratah pun boleh.. hati ayam seminggu skali, sayur hijau tukar² kangkung, pucuk paku, bayam.. sy makan buah naga skali, baca kat google boleh cegah anemia... daging, kerang lala.. sy dah cuba mmg hb sy naik walaupun x banyak, tp ada peningkatan.. add on susu+kurma sy minum jenama lazz..

11mo ago

okk..nnt sy cuba..tq😊

sy pun sma sis, dh test najis n darah . zat besi dlm bdn sy tggi ,kena stop mkn ubat iron tu , bhya tuk tulang. hb sy main dkt 10.8 je ,bru2 ni naik 11 ,sy jaga pmknan .. sy makan jambu batu , dging ,makan kacang2, minum air kelapa, sy mkn ubat asid folic dn b cmplex tu minum dgn air sunquick oren. 2 bulan jga la sy bklink 2 mggu skli , ni kena bg 3 mggu skli

Sy HB low now sy makan ubat iberet drop 1 mata Klu x sebelum ni ubat zincofer lah drop 3 mata.. Sy mkn mcm biasa tp lebih kn zat besi dlm pemakanan sy seharian pastue sy ada GDM so dlm masa yg sama sy kena diet hahaha Stress nk seimbang kan semua 😅 Tp bersabar xlama lg bersalin hahaha Sy 21 weeks 😊

11mo ago

Perghhh bnyk nya sis.. 4 biji sehari 😵‍💫 Sebiji pun sy nk muntah ahahha Tp kadang kn hormon bdn kita kacau Sbb dr preggy anak first smpi no 3 ni mmg HB sy sentiasa low 😂 Lepas beranak kembali normal 🤣 Xsbr nk bersalin 🤭

HB ni awk kena mkn mknn yg tmbh darah like kerang, bayam merah, hati, pedal tu.. pstu cra nk tingkatkan kadar penyerapan iron dgn baik dlm bdn.. mkn mknn yg tnggi vit c like buah oren.. vit c sgt mmbntu dlm pnyerapan iron. bab supplement ni kena tnya Dr lah.. Dr approved bru awk boleh mkn..

11mo ago

slmt mencuba 🥰

Saya pun pertama kali buka buku 13. Cantik bacaan, lepas tu makin drop. Latest 11 lebih. Alhamdullilah. Next xtau berapa bulan 7 ni app. Nurse bgtau kena kurang kafein, ganti buahan. Semoga dipermudahkan sis🤲🏻 saya pun memilih makan. Its okay doa baik baik.

11mo ago

amin..sma2 lah kita naikkn hb spya cntik

Hb saya baru naik.. 3-4 hari sebelum check up saya makan kerang sekali sehari, pastu makan jambu batu sebiji setiap hari dan amalkan 3 sudu minyak kelapa dara setiap hari.. try ikhtiar macam dulu sis ☺️

Saya minum jus delima fresh hari2… sehari 2 biji. Saya pun hb low juga latest 10.2 nxt week nak check up tengo ade naik tak.

11mo ago

tgu sy mnta usbnd cari kn buah delima..hmm..pyh bila mkn ni mmilih😣😣

mkn jambu batu naikkan hb..