Nak tanya tentang budak kuat jerit

Hi mumy semua saya nak tanya knp anak saya suka menjerit bila tak dpt apa apa lepastu kadang dekat rumah atau kt luar dia kuat sangat menjerit jerit dekat kita kadang . knp ye ? dia baru 1 8bulan hm. ada tak cara tak nak bagi dia menjerit . sebelum ni ok je

13 Balas

first, anak belajar dari mak ayah yang suka jerit2 kat anak anak.. jika anak marah2 sebab x dapat barang, anak tu akan marah jerit2.. kalau mak Pak jenis tak tahan, suka pukul anak, nanti anak pun tiru, suka pukul kita, pukul adik nya ka.. solusi, pujuk anak2 jika tengah marah, cuba peluk dia..kalau dia xnak, bia je dulu...jangan cuba dekati dia...nanti dah penat, dia datang kat kita.. kadang ada anak2 nak perhatian je, sebab tu dia rasa jeritan tu boleh alih perhatian kita kat hp ka, laptop ka..anak2 suka bermain bersama..jadi luangkan masa dengan anak2.. lagi satu, anak2 yang bawah 5 tahun ni akan kuat tantrum, kuat nangis, jadi kena sabar banyak banyak..cari jalan penyelesaian dari marah tengking anak2 sebab mereka kecil tak faham apa apa..belum boleh fikir mana tai boleh mana tidak..kitalah yang selalu kena ajar..

sama la..anak saya dari baby smpai 2tahun dia suka jerit..kadang tngh duduk2 dia boleh jerit..kalo excited jngn cakap la..pernah bawak p main kat mcd..dia boleh menjerit smpai budak2 lain keluar takut kat dia..

Mmg itu saja yg budak2 boleh buat untuk expresskan diri die. sama ada menjerit @ menangis. kalau dah 1 year 8 month tu die menjerit maybe die marah ke, teruja ke, atau die saja2 menjerit nk perhatian kita.

1y ago

Oh yeke sis. dia mcm apa dia nak dia terik tangan kita lepas jerit jerit . nangis jerit . kalau kt luar ke kan tak kira mana mana dia jerit ikut suka mana dia nak jerit 😔

Sama dgn anak saya jugak . Tapi dia baru masuk 1y . Dia suka jerit pun kalau tengok mainan , tengok barang yg berwarna warni . Kadang kalau saya tak bagi perhatian dekat dia terus dia jerit🤭

ank sy pula klau brg yg dia dah pegang direbut. dia mengamuk teriak nangis. tpi tak lama sebab tak dilayan.. biarkan dia menjerit .. tpi jgn pujuk.. nanti lama2 dia akan bosan.

sama perangai anak saya skrg. tp da 2y10m. nangis sje je terjerit2. padahal bukan nak nangis sgt pon. dlm kete pon dok menjerit suka. dia mcm nak perhatian 😂😂

1y ago

Dia punya jerit tu yallah . telinga kita ni sakit kan. bila kita ckp pelahan pun ea dia menjerit ikut mana dia nak jerit 🤦🏻‍♀️

try peluk dia selalu.bila dia menjerit menjerit tu ..try peluk..... in shaa Allah dia ok..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

dia minta perhatian kita tu..anak tantrum..jadi kena g peluk dia..pujuk dia..tnye knpa..dan kasitau solusinya..

nak perhatian.excited..dah pandai bercakap ke belum? sembang2 la kalau dia start jerit,alihkan perhatian..

Sma dgn ank sy..tp dia bkn jeris setiap masa.bila dia kna kacau baru dia jerit.