sembelit masa berpantang

hi, mummy.. harini, hari ke-10 dlm pantang.. masa bersalin, ada komplikasi.. baby x engaged elok, nurse paksa suruh membuang diorg tekan usus tolak najis keluar sampai rsa mcm buasir lepas bersalin.. lps bersalin, membuang ok.. tp smbelit.. nurse kk, cadangkan pkai enema.. lps pkai enema.. masa membuang, teran ckit tp rasa xkuat pun.. last2 rasa bengkak dekat dubur.. rasa mcm mkin besar buasir.. nurse kk, dtg rumah.. bgtau diorg, diorang ckp xda apa.. nnt tolak dgn jari.. tp rasa takut nk buat.. ada mumy, yg pernah jd mcm ni x.. dan ada cara nk kecutkan bengkak tu x.. sbb takut nk membuang sekarang, takut bengkak lg teruk..

1 Balas

Cuba la buat dlu ikut ckp nurse tu, tolak masuk guna jari.. Dorg kn nurse tentu lbh tau cara atasi mslah tu.. Msa tolak tu, bg relax otot kt dubur tu bru senang masuk, x sakit pun.. Kalo biar kt luar lg x selesa.. Kalo dh masuk, tahan n kemut la dubur tu.. Mmg x kluar blk dh..

5y ago

Alhmdulillah