gdm 16weeks

mummy2 y gdm ..apa makanan y elok utk dimakan ..n buah y sesuai utk ibu mngandung y gdm ?

8 Balas

Makanan yg tggi serat.. contoh roti gardenia hijau/purple, oat, beras perang. banyakkan sayur tau..tggi fiber so bonus dia kurang sembelit✨ Semua buah elok tapi kene jaga kuantiti shj. Elakkan buah mcm durian sbb kalo mkn mmg xleh 1 ulas je 😁😁. Elakkan jgk minuman dlm tin/kotak even jus buah. Lg elok buat jus sndiri kt umah..xyah tambah gula. Biar manis tu dr buah je. Yg penting setiap kali makan msti seimbang ada karbo+protein+fiber😊 jgn takut makan.