gdm 16weeks

mummy2 y gdm ..apa makanan y elok utk dimakan ..n buah y sesuai utk ibu mngandung y gdm ?

8 Balas

Makanan yg tggi serat.. contoh roti gardenia hijau/purple, oat, beras perang. banyakkan sayur tau..tggi fiber so bonus dia kurang sembelit✨ Semua buah elok tapi kene jaga kuantiti shj. Elakkan buah mcm durian sbb kalo mkn mmg xleh 1 ulas je 😁😁. Elakkan jgk minuman dlm tin/kotak even jus buah. Lg elok buat jus sndiri kt umah..xyah tambah gula. Biar manis tu dr buah je. Yg penting setiap kali makan msti seimbang ada karbo+protein+fiber😊 jgn takut makan.

Epal hijau, jmbu batu bagus. Cuba amalkn minum jus lemon tanpa gula utk result bsp cantik. Tips utk 2-3 hari sebelum buat test gula/bsp, elakkan kicap, sos, sos tiram, santan kotak. Buah2 yg dh tlalu masak n manis sgt tu pn elakkan mkn dulu. Yg pntg jus lemon tanpa gula sgt mbantu turunkn bacaan. Good luck.

Lebihkn buah buahan n vege.. nasi biasa ganti dgn basmathi or poni taj mahal tu.. mkn ikut suku² separuh☺️utk munching, kekacang n buah yg masam..air kosong je sy minum.. kdg2 kalau teringin mkn bnda manis, sy jamah sikit je bt hilang gian😁

Buah oren, epal hijau, pear, jambu. Kalau mango jangan makan sampai sebijik sebab manis. Kena control carbohydrates terutama nasi. Makin banyak kanji makin tinggi gula. Kena buat suku suku separuh

Roti wholemill..low fat milk,buah epal hijau,jambu batu..kurangkan minuman manis,nasi sbb ada kanji..

Buat juas epal hijau + peria..non sugar..klu esk nk cek bsp..mlm tu mnum..insha allah

Epal hijau, jambu batu, belimbing. Ni semua buah kurang gula.

Epal hijau. Stop air manis.